ECO13 mrt '15 09:17Aangepast op 13 mrt '15 09:51

Beter Bed koploper op Damrak

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam is vrijdagochtend met een kleine winst begonnen.

ANP
ANP

De andere Europese aandelenmarkten stonden nagenoeg onveranderd. Op het Damrak werden de jaarcijfers van Beter Bed goed ontvangen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,3 procent hoger op 493,29 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 752,38 punten. De beurzen in Parijs en Londen stonden vlak. De DAX in Frankfurt won 0,1 procent en stevent daarmee af op de negende winstweek op rij. Dat is de langste winstreeks sinds 1998.

Grootste stijgers in de AEX waren Gemalto en Boskalis met winsten van ruim 2 procent. Bodemonderzoeker Fugro sloot de rij met een min van 1 procent. In de MidKap stond internetbroker BinckBank bovenaan met een plus van ruim 4 procent. Softwarebedrijf Exact was de sterkste daler met een verlies van meer dan 2 procent.

Grontmij

Beter Bed kreeg er 7 procent bij na publicatie van de definitieve jaarresultaten. De beddenverkoper wist de nettowinst in 2014 ruimschoots te verdubbelen, geholpen door een sterke tweede helft van het jaar.

Grontmij noteerde 0,8 procent hoger. Het advies- en ingenieursbureau verkoopt zijn Franse onderdeel Parera voor 7,8 miljoen euro aan de Franse investeringsmaatschappij Ciclad. Grontmij wil de verkoop van zijn resterende Franse activiteiten dit jaar afronden.

UBS

In Zürich won UBS 0,5 procent. De grootste bank van Zwitserland stelde zijn winst over het vierde kwartaal naar beneden bij vanwege een voorziening voor een schikking in de Verenigde Staten. UBS zit in het beklaagdenbankje wegens manipulatie van wisselkoersen.

Ook Commerzbank (plus 1,5 procent) schroefde de winst over 2014 terug. De Duitse bank nam een extra voorziening voor een schikking met de Amerikaanse autoriteiten. Commerzbank werd verdacht van schending van handelssancties en belastingontduiking.

De euro was 1,0613 dollar waard, tegen 1,0602 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie stabiliseerde op 47,05 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 56,71 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen