ECO7 jan '15 09:18Aangepast op 7 jan '15 09:51

AEX begint met winst

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs is woensdagochtend met winst begonnen.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beurzen openden hoger. Beleggers wachten op de inflatiecijfers van de eurozone, die later op de ochtend naar buiten komen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,6 procent hoger op 411,05 punten. De MidKap won ook 0,6 procent, tot 631,33 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 0,8 procent.

Grootste stijger in de AEX was financieel concern ING met een winst van 1,9 procent. Baggeraar Boskalis behoorde tot de sterkste dalers met een verlies van 0,9 procent na een adviesverlaging door Kempen.

TomTom

In de MidKap zette TomTom de opmars voort met een plus van 3,6 procent. Het navigatiebedrijf profiteerde van een positief analistenrapport van ING. Technisch textielbedrijf TenCate won 1 procent na de verkoop van het onderdeel Enbi, dat actief is op de printer- en kopieermachinemarkt. Groothandels- en supermarktbedrijf Sligro sloot de rij met een min van 1,7 procent.

In Londen daalde easyJet 0,1 procent. De Britse luchtvaartmaatschappij vervoerde vorig jaar 6,5 procent meer passagiers dan in 2013. In totaal stapten vorig jaar 65,4 miljoen passagiers in een vliegtuig van de prijsvechter. Die zaten daarmee voor 90,8 procent vol.

Concurrentie

Sainsbury won ruim 3 procent. De Britse supermarktketen zag in het afgelopen kwartaal de verkoop bij winkels die langer dan een jaar geopend zijn minder sterk dalen dan verwacht. Sainsbury kampt met toenemende concurrentie, vooral van prijsvechters als Aldi en Lidl. Om klanten terug te winnen, gaat Sainsbury de prijzen van veel producten verlagen.

De euro was 1,1877 dollar waard, tegen 1,1935 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,5 procent tot 47,20 dollar. Brentolie werd 2 procent goedkoper op 50,08 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen