ECO5 jan '15 17:51

Zware verliezen op Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn maandag na een dag met zware verliezen aan de nieuwe handelsweek begonnen.

ANP
ANP

De zorgen over de aanstaande Griekse verkiezingen en de vrees voor een Grieks vertrek uit de eurozone hielden de markt in hun greep. Ook oefende de sterke daling van de olieprijzen opnieuw druk uit op de oliegerelateerde aandelen.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 2,7 procent lager op 410,94 punten. De MidKap verloor 1,1 procent tot 629,81 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 3,3 procent achteruit. De aandelenmarkt in Athene leverde 5,6 procent in.

De olieprijzen gingen zeer sterk omlaag. Een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) kostte 4,5 procent minder op 50,31 dollar. Brentolie werd 6 procent goedkoper op 53,04 dollar per vat. Daarmee kwam Brent voor het eerst in bijna zes jaar onder de grens van 55 dollar uit.

OCI

De grootste daler in de AEX was het Egyptische bouw- en kunstmestbedrijf OCI (min 5,7 procent), gevolgd door de dienstverlener aan de oliesector SBM Offshore met een verlies van 5 procent. Olieconcern Shell noteerde een min van 4,1 procent. Er waren geen stijgers in de AEX.

In Londen daalde oliebedrijf BP 5,1 procent en in Parijs ging branchegenoot Total 6 procent omlaag.

Imtech

In de MidKap stond Imtech op een verlies van 4,9 procent. De technisch dienstverlener heeft een claim ontvangen van 131 miljoen euro van de Poolse bouwer van voetbalstadions PBG. De Polen beschuldigen Imtech van wanprestatie bij de bouw van het Nationale Stadion in Warschau.

Club Med zakte in Parijs 2,3 procent. De Franse uitbater van vakantieparken zal naar verwachting het bod accepteren van het consortium onder leiding van de Chinese miljardair Guo Guangchang, nadat de Italiaanse zakenman Andrea Bonomi afgelopen vrijdag had geweigerd zijn bod te verhogen.

De euro was 1,1920 dollar waard, tegen 1,2015 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. In de vroege ochtendhandel bereikte de eenheidsmunt met 1,1864 dollar het laagste niveau sinds maart 2006.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen