ECO18 aug '15 09:45

AEX werkt openingsverlies weg

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam wist dinsdagochtend na een lagere opening de weg omhoog te vinden.

ANP
ANP

Ook de meeste andere Europese effectenmarkten werkten de eerdere verliezen weg. De markt is vooral in de ban van de vraag of de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) de rente in september zal verhogen. De Fed-notulen, die woensdag naar buiten komen, bieden mogelijk meer inzicht in het rentevraagstuk.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent hoger op 475,79 punten. De MidKap daalde 0,2 procent naar 684,12 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stonden 0,1 procent in de plus, Londen ging licht omlaag.

Een nieuwe koersval van de Chinese beurs zorgde voor enige terughoudendheid onder beleggers. De Shanghai Composite duikelde ruim 6 omlaag, na het relatieve stabiele koersverloop op de Chinese markt in de afgelopen dagen.

Delta Lloyd

Grootste stijger in de AEX was verzekeraar Delta Lloyd met een winst van 2,7 procent, na een adviesverhoging door Morgan Stanley. Hekkensluiter was staalmaker ArcelorMittal met een verlies van 0,5 procent.

In de MidKap stond technologiegroep TKH onderaan met een min van 5,7 procent na publicatie van de cijfers. Volgens Rabobank was de verwachting van TKH voor 2015 wat aan de voorzichtige kant. Sterkste stijger was biotechnologiebedrijf Galapagos met een plus van 4 procent.

Imtech

Beleggers waren ook niet tevreden over de resultaten van AND en stuurden het aandeel meer dan 4 procent lager. De digitale kaartenmaker zag in de eerste zes maanden de winst en omzet afnemen.

De handel in het aandeel Imtech (plus 58 procent) werd dinsdag hervat. Maandagmiddag werd gemeld dat het onderdeel Traffic & Infra van Imtech zal worden overgenomen door investeringsmaatschappij Egeria. Het failliete Imtech maakt sinds dinsdag geen deel meer uit van de MidKap-index.

Euro

In Zürich klom Lindt & Spruengli ruim 1 procent. De Zwitserse chocolademaker zag de nettowinst in de eerste helft van het jaar stijgen en handhaafde zijn omzetdoelstelling voor het gehele boekjaar.

De euro noteerde 1,1067 dollar, tegen 1,1077 dollar bij het slot van de Europese handel maandag. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,7 procent naar 41,57 dollar. Brent kostte 0,6 procent minder op 48,45 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen