ECO6 aug '15 19:44

Mediasector gebeten hond op Wall Street

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York stonden donderdag in de middaghandel op verlies.

EPA
EPA

Aandelen van grote mediabedrijven gingen sterk onderuit, na tegenvallende kwartaalresultaten van onder meer televisiegrootmachten Viacom en Twentyfirst Century Fox.

Na bijna vier uur handel noteerde de Dow-Jonesindex 0,7 procent in de min op 17.413 punten. De brede S&P 500 zakte 0,8 procent naar 2082 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 1,6 procent achteruit, tot 5057 punten.

Het aandeel Viacom leverde bijna 15 procent in. Het moederbedrijf van tv-zenders Nickelodeon en MTV en filmstudio Paramount zag zijn omzet in het tweede kwartaal onverwacht sterk dalen.

Century Fox

Film- en tv-bedrijf Twentyfirst Century Fox werd 7 procent minder waard, na teleurstellende kwartaalresultaten en een versombering van de prognoses voor de rest van het jaar. Net als Viacom en CBS (min 1,8 procent) heeft Fox last van de dalende inkomsten uit de abonnementen voor betaalzenders. Die staan onder druk door de opkomst van internetdiensten als Netflix (plus 0,7 procent).

In de Dow Jones bungelde Walt Disney onderaan, met een min van ruim 4 procent. Het media- en entertainmentconcern verloor woensdag al 9 procent, onder meer na waarschuwingen op het vlak van kabeltelevisie. Ook Time Warner, eigenaar van onder meer CNN, zette zijn verliesreeks door met een min van bijna 4 procent.

Chevron

Het koersverlies van de mediabedrijven volgt op een jarenlange stijgende lijn. Sinds 2009 werden aandelen in de mediasector in doorsnee ruim vijf keer meer waard. Alleen autobedrijven deden het volgens persbureau Bloomberg in die periode beter.

Oliebedrijf Chevron voerde de Dow Jones aan. Het oliebedrijf werd 1,6 procent meer waard, ondanks de verdere daling van de prijs van Amerikaanse olie. Die zakte met 0,9 procent naar 44,75 dollar per vat en bereikte daarmee het laagste peil sinds maart.

Euro

Kunstmestbedrijf CF Industries won 4 procent. Eerder op de dag werd bekend dat CF een groot deel van de activiteiten van de in Amsterdam genoteerde, Egyptische branchegenoot OCI overneemt. Er wordt een fusiebedrijf gevormd dat voor bijna driekwart in handen komt van aandeelhouders van CF.

De euro was donderdag aan het begin van de avond 1,0920 dollar waard, tegen 1,0905 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen