ECO15 mrt '15 13:59

Timmermans sluit Grexit niet uit

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone is niet uit te sluiten.

ANP Archiefbeeld
ANP Archiefbeeld

,,Dat kan de ultieme consequentie zijn van de opstelling van de Griekse regering'', zei de vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans zondag in televisieprogramma Buitenhof. Hij vulde aan dat hij er niet van uit gaat dat het gebeurt.

Een vertrek van Griekenland uit de Europese gemeenschappelijke munt, ook wel Grexit genoemd, ,,zou een enorm drama zijn voor Griekenland'', aldus Timmermans. Ook voor de eurozone, met in totaal negentien landen, zou een vertrek van één van de landen niet goed zijn. ,,De onvoorspelbaarheid is enorm.''

Volgens Timmermans zijn alle andere eurolanden het er over eens dat leningen terugbetaald moeten worden en dat afspraken moeten worden nagekomen.

Syriza

In Griekenland klinkt sinds de verkiezingswinst van de EU-kritische, links-radicale partij Syriza een andere toon. Zo dreigde de Griekse minister van Defensie de grenzen open te stellen en IS-strijders toe te laten als Europa Griekenland geen gunstige voorwaarden geeft. ,,Krankzinnig en schandalig'', bestempelde Timmermans die opmerkingen.

Hij plaatste het in een breder kader, waar middenpartijen in Europa onder druk staan door de opkomst van meer extreem-rechtse en -linkse partijen. Volgens Timmermans heeft de crisis er flink ingehakt en is er in Europa een torenhoge werkloosheid. ,,Als bij middengroepen het idee bestaat dat het niet meer om hen gaat en er geen vertrouwen meer is in de toekomst, als wij dan niet wordt hervormd en het vertrouwen hersteld, dan zal het politieke midden uitgehold zijn. Dat is dan het einde van het Europese samenwerkingsproject.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen