ECO16 nov '15 15:58

Hotelreuzen Marriott en Starwood samen verder

Auteur: ANP Nieuws

BETHESDA (ANP) - De internationale hotelgiganten Marriott International en Starwood Hotels willen samen verder.

ANP
ANP

De beoogde fusie zou vermaarde hotelketens als Marriott, Ritz-Carlton, Sheraton en Le Meridien onder één dak brengen.

Marriott biedt de aandeelhouders van Starwood 12,2 miljard dollar (11,4 miljard euro), grotendeels in eigen aandelen. Als zij toehappen ontstaat 's werelds grootste hotelbedrijf met 1,1 miljoen kamers, verdeeld over ruim 5500 hotels in meer dan honderd landen.

Starwood is in Nederland eigenaar van onder meer Hotel Des Indes in Den Haag, het Sheraton op Schiphol en W Amsterdam in Amsterdam. Marriott heeft vestigingen in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Noordwijk en Hoofddorp.

Overnamespeculaties

Dankzij de schaalvoordelen die de fusie met zich meebrengt kunnen de kosten met minstens 200 miljoen dollar per jaar omlaag. Dat doel moet in het tweede jaar na de overname zijn bereikt. Als onderdeel van een groter concern kunnen de merken van Starwood bovendien sneller groeien dan zij nu doen, meent Marriott.

Starwood is al een tijdje onderwerp van overnamespeculaties. Branchegenoot Hyatt zou belangstelling hebben getoond, net als een aantal Chinese partijen. Het bedrijf maakte vorige maand bekend dat het zijn activiteiten op het gebied van vakantiehuisjes van de hand doet.

Die verkoop ter waarde van 1,3 miljard dollar gaat gewoon door en zal naar verwachting worden afgerond voordat de rest van het bedrijf in handen komt van Marriott. De opbrengst wordt doorgesluisd naar de huidige aandeelhouders van Starwood.

Gerelateerde artikelen