ECO23 mrt '15 15:49Aangepast op 23 mrt '15 16:50

Europese beurzen overwegend in de min

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen stonden maandag halverwege de middag overwegend in de min.

ANP
ANP

Beleggers moeten het doen met marginale sturing. Het Griekse schuldendrama blijft evenwel boven de markt hangen. Beleggers volgen aandachtig de onderhandelingen tussen de Griekse premier Alexis Tsipras en de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Berlijn.

De AEX-index in Amsterdam noteerde om 16.40 uur 0,4 procent lager op 497,26 punten. De MidKap steeg 0,7 procent tot 759,16 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden tot 1,3 procent in. In Londen stond de FTSE 0,1 procent in de plus.

Op Beursplein 5 ging de nieuwe samenstelling van de indices van kracht. Bij de jongste periodieke herziening zijn verzekeraar NN (plus 0,2 procent), tankopslagbedrijf Vopak (min 1 procent) en industrieel toeleverancier Aalberts (plus 1,2 procent) gepromoveerd naar de AEX.

Fugro

Bodemonderzoeker Fugro, die degradeerde naar de MidKap, klom 5,4 procent. Baggeraar Boskalis (min 2 procent) heeft zijn belang in Fugro verder uitgebouwd tot 25,1 procent. Het bedrijf herhaalde dat het niet aanstuurt op een overnamebod. Volgens analisten van Rabobank blijft Boskalis echter wel degelijk uit op een overname van Fugro.

Op de lokale markt ging investeringsbedrijf Kardan ruim 10 procent onderuit. Volgens Israëlische media heeft een bank het faillissement van een van de grootaandeelhouders van Kardan, de heer Grunfeld, aangevraagd.

Pirelli

In Milaan steeg Pirelli meer dan 1,5 procent. De Italiaanse bandenfabrikant komt waarschijnlijk in handen van het Chinese staatsbedrijf ChemChina.

Mediaconcern Vivendi boekte een winst van 1,5 procent nadat het een oproep van een activistische investeerder om zijn muziektak af te splitsen naast zich neer legde. Wel bestudeert het bedrijf voorstellen voor een hogere winstuitkering.

De euro was 1,0889 dollar waard, tegen 1,0840 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 46,84 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent meer op 55,66 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen