ECO28 apr '15 11:46

Beurzen verliezen terrein

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen verloren dinsdagochtend terrein na de sterke koerswinsten van een dag eerder.

ANP
ANP

Op het Damrak moest Philips inleveren na de publicatie van de kwartaalcijfers.

,,Het enthousiasme over Griekenland ebt weer wat weg. De Grieken hebben ook alleen het onderhandelingsteam veranderd en het land heeft nog altijd geen akkoord met zijn schuldeisers. Van een grote omslag op de beurzen is echter geen sprake en de meeste markten bewegen nog altijd rond recordniveaus", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,9 procent lager op 504,51 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 780,47 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren 0,7 tot 1 procent.

Onderaan

Philips stond onderaan de AEX met een min van 4,6 procent. Het elektronicabedrijf zag de winst in het afgelopen kwartaal dalen vanwege hogere investeringen bij met name de medische divisie. De omzet nam wel toe. Uitzender Randstad was koploper met een plus van 1,6 procent, na een adviesverhoging door Goldman Sachs.

Het aandeel TNT koerste 0,1 procent hoger. Het koeriersbedrijf, dat onlangs een overnamebod ontving van zijn Amerikaanse branchegenoot FedEx, leed in het eerste kwartaal een nettoverlies van 19 miljoen euro.

Oliesector

In de oliesector kwamen BP en Total met cijfers. De beide olieconcerns merkten de gevolgen van de enorme daling van de olieprijs en zagen de winst in het eerste kwartaal afnemen. De winstdaling was echter minder groot dan gevreesd. BP won in Londen meer dan 1 procent en in Parijs werd Total bijna 2 procent meer waard. In Amsterdam klom Shell 0,2 procent.

In Madrid won Santander 1,2 procent. De grootste bank van de eurozone heeft in het eerste kwartaal de winst flink zien groeien. Santander hoefde minder geld opzij te zetten voor slechte leningen. Commerzbank verloor in Frankfurt ruim 4 procent. De Duitse bank heeft 1,5 miljard euro opgehaald met de uitgifte van nieuwe aandelen.

De euro stond op 1,0915 dollar, tegen 1,0891 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,6 procent naar 56,65 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 64,54 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen