ECO2 okt '15 11:41

Beurzen flink hoger richting banencijfer

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese beurzen heerste vrijdagmiddag een optimistische stemming voorafgaand aan het banenrapport van de Amerikaanse overheid.

EPA
EPA

De banengroei in de Verenigde Staten vormt een belangrijke indicator voor het rentebeleid van de Federal Reserve (Fed). Op het Damrak was toeleverancier aan apotheken Fagron een uitblinker na overnamenieuws rond het Belgische bedrijf.

,,Het valt op dit moment bijna niet meer te voorspellen welke kant de beurzen opgaan. Donderdag leek het ook een mooie dag te worden en zakten de markten uiteindelijk toch weg. Waarschijnlijk zijn het de gebruikelijke zenuwen voor het cijferseizoen", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De banengroei in de VS zal volgens de analist niet veel impact meer hebben. ,,Het gaat gewoon goed met de Amerikaanse arbeidsmarkt, alleen de lage participatiegraad en de lage inflatie baren de Fed nog zorgen", benadrukte Versteeg.

MidKap

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het begin van de middag 2,3 procent hoger op 428,57 punten. De MidKap steeg 2,1 procent tot 630,38 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen 1,6 tot 2 procent.

In de MidKap steeg Fagron 11 procent in beurswaarde. Fagron voert verkennende gesprekken met verschillende partijen die het bedrijf willen overnemen. Tegelijkertijd waarschuwde Fagron dat de omzet en het resultaat dit jaar lager zullen uitvallen dan eerder werd voorspeld.

Air France

Air France-KLM klom 1,8 procent. Het bestuur van de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie heeft de top van Air France toestemming gegeven om een alternatief herstructureringsplan door te voeren. De vakbonden zetten zich volgens Franse media schrap voor het verlies van duizenden arbeidsplaatsen.

Sterkste stijgers in de AEX waren de verzekeraars Delta Lloyd en Aegon met winsten van circa 4 procent. Pakketvervoerder TNT, die wordt overgenomen door het Amerikaanse FedEx, stond onderaan met een plusje van 0,2 procent.

De euro was 1,1160 dollar waard, tegen 1,1199 dollar bij het Europese slot op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,1 procent tot 45,23 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder en kostte 47,83 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen