ECO4 jun '15 10:13

Prijzen vakanties en tickets stuwen inflatie

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De consumentenprijzen in Nederland zijn vorige maand fors opgelopen, met name omdat de prijzen van vakantiereizen, vliegtickets en accommodaties flink stegen.

EPA
EPA

Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

De inflatie, de mate waarin de prijzen van goederen en diensten toenemen, kwam in mei uit op 1,1 procent in vergelijking met een jaar eerder. In april bedroeg de geldontwaarding nog 0,6 procent.

Daarmee ligt de inflatie op het hoogste niveau in zeven maanden. Volgens het CBS waren er vorige maand meer vakanties omdat Pinksteren in mei viel en vorig jaar in juni. Dit zorgde voor een hogere vraag naar vakantiereizen en vliegtickets en in vakantieperiodes worden hogere prijzen gerekend. Het CBS stelt dat de verhoging van de inflatie daardoor geen structureel karakter heeft.

Meetmethode

Exclusief energie, voeding, alcohol en tabak bedroeg de inflatie vorige maand 1,8 procent, tegen 1,1 procent een maand eerder.

Op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode namen de consumentenprijzen in mei met 0,7 procent toe. In april was hier nog sprake van een onveranderd prijspeil.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen