ECO23 jul '15 11:10Aangepast op 23 jul '15 11:33

FNV wil weer staken bij DAF

Auteur: ANP Nieuws

EINDHOVEN (ANP) - FNV Metaal heeft werknemers van DAF opgeroepen vrijdag het werk voor 24 uur neer te leggen.

ANP
ANP

Als daar gehoor aan wordt gegeven, dan wordt het de vierde staking bij de Eindhovense vrachtwagenfabrikant sinds het verstrijken van het ultimatum van de vakbonden in mei.

De bonden hadden dit ultimatum gesteld nadat het cao-overleg voor de metaalsector stuk liep. De afgelopen maanden werden andere bedrijven in de sector getroffen door stakingen. de vakbonden zijn van plan na de zomer weer op grote schaal actie te gaan voeren.

DAF is nu opnieuw het mikpunt omdat de truckmaker weigert aan te geven dat hij het eens is met de cao-eisen van de bonden, zegt FNV. Het ondertekenen van een ,,bedrijfsprotocol'' waarin dat staat, zou volgens FNV voldoende zijn om stakingen af te wenden.

Productieverhoging

De vakbond verwijt DAF ook gebrekkige hittemaatregelen. Het is volgens FNV-kaderlid Tom Barkmeyer op warme dagen al een paar keer gebeurd dat uitgeputte werknemers van hun stokje gingen.

De vrachtwagenfabrikant kondigde onlangs voor de derde keer dit jaar een productieverhoging aan, met enkele tientallen trucks per dag. Het bedrijf gaat daar extra werknemers voor aantrekken. Dat zullen volgens Barkmeyer echter vooral uitzendkrachten zijn. Hij wil dat DAF investeert in ,,vakmensen en echte banen''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen