ECO7 mei '15 07:31Aangepast op 7 mei '15 08:38

Fors meer winst voor ING

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - ING heeft in het eerste kwartaal fors meer winst gemaakt dan een jaar eerder.

ANP
ANP

De bank profiteerde onder meer van een sterke groei van de leningenportefeuille. Ook hoefde minder geld opzij te worden gelegd om eventuele verliezen op slechte leningen op te vangen. Dat maakte ING donderdag bekend.

De onderliggende nettowinst viel met 1,19 miljard euro 43 procent hoger uit dan een jaar eerder. Ten opzichte van de voorgaande periode was sprake van een ruime verdubbeling. De winst onder de streep, waarin ook de resultaten meetellen van verkochte verzekeringsonderdelen waar ING nog een belang in heeft, bedroeg 1,77 miljard euro. Dat was een jaar eerder door eenmalige afboekingen nog een verlies van 1,92 miljard euro.

Bestuursvoorzitter Ralph Hamers sprak in een toelichting van sterke resultaten, behaald onder nog altijd zware marktomstandigheden. Hij wees op de zeer lage rente die het voor een bank moeilijk maakt om geld te verdienen en op de nog altijd matige economische groei. Wel ziet de topman ,,positieve signalen''.

Groei

Zo heeft de verbetering van het consumentenvertrouwen dat in de tweede helft van 2014 zichtbaar werd, in het eerste kwartaal doorgezet. Waar het economisch herstel eerder vrijwel geheel gedragen werd door de export, draagt nu ook de binnenlandse consument zijn steentje bij. ,,De economie vliegt weer op twee motoren'', aldus Hamers.

Daarnaast lijken bedrijven de schroom om te investeren van zich af te werpen. Nieuwe bedrijfsleningen en aflossingen van bestaande kredieten hielden elkaar in evenwicht. De portefeuille zakelijke kredieten bleef daardoor stabiel, na een lange periode van krimp. Al met al voorziet ING voor dit jaar een groei van de Nederlandse economie met 1,5 procent.

Ondanks de lage spaarrente zag ING Bank de spaartegoeden van klanten met een kleine 4 procent aandikken tot ruim 502 miljard euro. De totale uitstaande leningen groeiden met 3 procent aan tot 537 miljard euro. De toevoeging aan de stroppenpot bedroeg 432 miljoen euro, 36 miljoen minder dan in het eerste kwartaal van 2014.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen