ECO19 aug '15 13:04

Negatieve stemming op beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen stonden woensdagmiddag in het rood.

ANP
ANP

De aanhoudende zorgen over China drukten op het sentiment. Ook werd gewacht op de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve (Fed), die later op de dag worden vrijgegeven. Op het Damrak werd Heijmans afgestraft na tegenvallende resultaten.

,,Er zit te veel onzekerheid in de markt en dat zie je terug in de koersen. Beleggers zijn voorzichtiger geworden en het ziet er niet naar uit dat de AEX weer snel richting de 500 punten gaat", aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments. ,,Onverwachte zaken zoals de devaluatie van de Chinese yuan en de onzekerheid over het tijdstip van de renteverhoging in de Verenigde Staten maken de markt nerveus", benadrukte Plomp.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het begin van de middag 0,9 procent lager op 474,94 punten. De MidKap daalde ook 0,9 procent, naar 680,83 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren 0,7 tot 1 procent.

Heijmans

Grootste daler in de AEX was kunstmestbedrijf OCI met een min van 2,2 procent. Kabelbedrijf Altice was de enige stijger met een winst van 0,9 procent.

Heijmans leverde bij de kleinere bedrijven 10,8 procent in. Het bouwbedrijf leed een halfjaarverlies van 15 miljoen euro. De Nederlandse markt voor infrastructurele projecten bleef een molensteen voor de op twee na grootste bouwer van Nederland.

BAM

In de MidKap sloot bouwer BAM de rij met een verlies van 3,4 procent. De branchegenoot van Heijmans komt donderdag met zijn halfjaarcijfers. Apothekersbedrijf Fagron toonde wat herstel na de recente koersval en ging aan kop met een plus van 1,1 procent.

In Kopenhagen zakte Carlsberg 9 procent. De Deense brouwer, die sinds juni wordt geleid door de Nederlander Cees 't Hart, verkocht in de eerste zes maanden minder bier en is somberder geworden over het gehele jaar. Glencore daalde in Londen 8 procent. De grondstoffenproducent en -handelaar zag de halfjaarwinst meer dan halveren, vanwege de sterk gedaalde grondstofprijzen.

De euro was 1,1035 dollar waard, tegen 1,1026 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,7 procent naar 42,34 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper en kostte 48,77 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen