ECO9 mrt '15 18:38

Wall Street op winst

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York stonden maandag na de ochtendsessie in de plus.

EPA
EPA

Beleggers namen een moment van bezinning na de stevige verliezen van afgelopen vrijdag. General Motors (GM) boekte een opvallende plus, nadat de autobouwer bekendmaakte een overeenkomst te hebben gesloten met een activistische belegger.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 18.30 uur (Nederlandse tijd) 0,8 procent hoger op 17.998 punten en steeg de S&P 500 0,4 procent tot 2080 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq boekte met een plus van 0,2 procent de meest bescheiden winst tot 4937 punten.

GM (plus 1,9 procent) trekt de portemonnee om te voorkomen dat Harry Wilson een zetel in het bestuur bemachtigt en zal tot eind 2016 vijf miljard dollar spenderen aan de inkoop van eigen aandelen. Wilson, die eiste dat GM meer geld terug laat vloeien aan zijn aandeelhouders, had ingezet op 8 miljard dollar.

Alcoa

Aan het overnamefront was het druk. Zoals zo vaak de afgelopen weken kwam er nieuws uit de farmaceutische sector. De in New York genoteerde Canadese farmaceut Concordia Healthcare (plus 24 procent) neemt zijn Zwitserse branchegenoot Covis Pharma over voor 1,2 miljard dollar.

Ook de Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa (min 5,9 procent) meldde zich. Het bedrijf lijft RTI International Metals (plus 38,3 procent) in voor 1,5 miljard dollar. Simon Property Group, de grootste eigenaar van Amerikaanse winkelcentra, maakte bekend dat het zijn branchegenoot en iets kleinere concurrent Macerich wil overnemen. Het aandeel Simon Property zag zijn beurswaarde nagenoeg gelijk blijven, terwijl Macerich ruim 6 procent aan beurswaarde won.

Euro

De euro was 1,0857 dollar waard, tegen 1,0851 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,2 procent duurder op 50,21 dollar. Brentolie kostte 1,5 procent minder, op 58,85 dollar per vat.

In de Verenigde Staten ging dit weekeinde de zomertijd in, waardoor het tijdverschil tussen Nederland en de VS tot eind deze maand een uur minder groot is dan normaal.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen