ECO7 aug '15 14:59

Wall Street verwerkt banenrapport

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurzen openen de laatste handelsdag van de week waarschijnlijk met verlies.

EPA
EPA

Beleggers verwerken vrijdag onder meer licht tegenvallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Verder lijkt een rustige handelsdag in de maak.

Uit het banencijfer bleek dat de werkgelegenheid in de VS in juli minder sterk groeide dan in de voorgaande maand. Er kwamen per saldo 215.000 banen bij (exclusief de landbouwsector), tegen een herziene 231.000 in juni . De toename is zwakker dan economen hadden voorzien. Zij rekenden gemiddeld op een aanwas van 225.000 arbeidsplaatsen. De werkloosheid in de VS stabiliseerde zoals verwacht op 5,3 procent.

Beleidsmakers van de Federal Reserve (Fed), het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten, zullen het rapport aandachtig bestuderen. Het banencijfer weegt zwaar bij de beslissing van de Fed om al dan niet in september de rente te gaan verhogen. Fed-voorzitter Janet Yellen liet vorige maand al weten ruimte te zien voor een renteverhoging voor het einde van dit jaar, op basis van het economisch herstel en de aantrekkende arbeidsmarkt.

Groupon

Bij de bedrijfsfondsen weet onder meer de maker van internetspelletjes Zynga de aandacht op zich gericht. Het bedrijf zag het aantal gebruikers van zijn spellen vorig kwartaal opnieuw dalen. Toenemende verkopen van advertenties zorgden echter voor een hogere omzet en hielpen het nettoverlies te verkleinen.

Ook Groupon staat in de belangstelling. De aanbiedingensite maakte het afgelopen kwartaal wel winst, maar verlaagde de verwachtingen voor het bedrijfsresultaat in 2015. Ook veilinghuis Sotheby's en Cablevision Systems gaven een kijkje in de boeken.

De aandelenbeurzen in New York sloten donderdag met verlies. De Dow-Jonesindex eindigde 0,7 procent in de min op 17.419,75 punten. De brede S&P 500 zakte 0,8 procent naar 2083,56 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 1,6 procent achteruit, tot 5056,44 punten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen