ECO12 jan '15 18:09

AEX hoger na grillige handelsdag

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is maandag na een grillige handelsdag met plussen en minnen toch hoger gesloten.

ANP
ANP

Ook elders in Europa lieten de markten veel beweging zien. De oliegerelateerde aandelen ondervonden stevige tegenwind van de verdere daling van de olieprijzen.

De Amsterdamse AEX-index eindigde met een winst van 0,7 procent op 418,41 punten. De MidKap ging 0,9 procent omhoog tot 640,02 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen tot 1,4 procent, maar Londen noteerde vlak.

In de AEX was de dienstverlener aan de oliesector SBM Offshore de sterkste daler, met een min van 5,3 procent. Olieconcern Shell zakte 1,4 procent. Philips stond bovenaan bij de hoofdfondsen met een winst van 2,6 procent, gevolgd door Heineken (plus 2,5 procent).

Fugro

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 4,1 procent tot 46,38 dollar. Brentolie kostte 5,1 procent minder op 47,56 dollar per vat. Daarmee bereikten de olieprijzen de laagste niveaus in zes jaar.

Fugro ontliep de negatieve teneur in de oliesector en steeg 0,6 procent, hoewel het aandeel eerder op de dag bijna 3 procent aan waarde had gewonnen. Beleggers reageerden enthousiast op het bericht dat Boskalis (min 0,3 procent) zijn belang in de bodemonderzoeker heeft uitgebreid tot 20 procent.

Lufthansa

Lufthansa klom 1,7 procent in Frankfurt. De Duitse luchtvaartgroep verwacht dit jaar flink te profiteren van de sterk gedaalde olieprijzen. Air France-KLM won in de MidKap 2,6 procent.

Aer Lingus zakte in Dublin 3,3 procent. De Ierse luchtvaartmaatschappij heeft opnieuw een overnamebod van IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, afgewezen. IAG klom 0,8 procent in Londen.

SAP

De Duitse producent van bedrijfssoftware SAP kwam met goede cijfers over de verkoop van cloud-diensten, software die via het internet wordt geleverd. Het aandeel ging 4,6 procent omhoog in Frankfurt.

In Londen leverde Shire 0,8 procent in. De Ierse farmaceut neemt zijn Amerikaanse branchegenoot NPS Pharmaceuticals over.

De euro was 1,1827 dollar waard, tegen 1,1835 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen