ECO29 sep '15 12:03

Beurzen krabbelen op

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen wisten dinsdagmiddag wat op te krabbelen na een zeer negatief begin van de handel.

ANP Archiefbeeld
ANP Archiefbeeld

Beleggers gingen her en der op zoek naar koopjes na de zware verliesbeurt op maandag. Op de Londense beurs werd het zwaar afgestrafte aandeel van grondstofbedrijf Glencore weer opgepikt.

,,De bewegingen op de beurzen zijn behoorlijk groot. Maandag werd de herstelrally van vrijdag weggevaagd en dinsdag leek bij de opening het luik naar de bodem te zijn opengezet. De AEX veerde echter vanaf de vorige bodem van 405 punten weer wat op", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer. De handelaar verwacht dat de markt richting het einde van de slechte beursmaand september nog wat verder kan opveren.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het begin van de middag 0,4 procent hoger op 414,04 punten. De MidKap klom ook 0,4 procent, naar 613,27 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen beide 0,3 procent, terwijl de FTSE in Londen 0,4 procent zakte.

Glencore

Glencore klom meer dan 5 procent. De Brits-Zwitserse grondstoffenhandelaar en mijnbouwer raakte maandag bijna 30 procent aan beurswaarde kwijt door zorgen over de schuldenpositie van het bedrijf en trok de rest van de sector mee omlaag. Andere mijnbouwers als Anglo American (min 0,7 procent) en BHP Billiton (plus 0,1 procent) lieten een gemengd beeld zien.

In de AEX stond kabelaar Altice onderaan met een verlies van 2,2 procent. Verzekeraar Delta Lloyd was de sterkste stijger met een plus van 4,2 procent. Hekkensluiter in de MidKap was biotechnologiebedrijf Galapagos met een min van ruim 6 procent. Grootste stijger was bodemonderzoeker Fugro met een winst van meer dan 4 procent.

Volkswagen

In Frankfurt won Volkswagen 0,1 procent. Het aandeel Volkswagen wordt verwijderd uit de duurzaamheidsindex van Dow Jones vanwege het uitstootschandaal bij het Duitse autoconcern. BMW en Daimler stegen in Frankfurt 1,7 en 1,5 procent. In Parijs noteerde Renault 0,7 procent hoger, terwijl PSA Peugeot Citroën 2,2 procent won.

De euro was met 1,1225 dollar nagenoeg evenveel waard als bij het einde van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 44,83 dollar. Een vat Brentolie kostte ook 0,9 procent meer, op 47,75 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen