ECO11 mrt '15 20:11Aangepast op 11 mrt '15 21:58

'Genoeg geld voornieuw belastingstelsel'

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Het overheidstekort daalt zo hard dat er genoeg geld is om volgend jaar de eerste stappen te zetten in een vergaande herziening van ons belastingstelsel.

Wouter Koolmees. ANP
Wouter Koolmees. ANP

Het kabinet denkt dat daarvoor 3 tot 5 miljard euro nodig is en die ruimte is er, zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën woensdag in de Tweede Kamer.

Het begrotingstekort komt volgens de jongste ramingen volgend jaar uit op 1,2 procent van het bruto binnenlands product. Dat is de helft van het tekort waarmee vorig jaar bij Prinsjesdag nog rekening werd gehouden. Het is ook flink lager dan de 1,9 procent die het kabinet zich bij het aantreden als doel had gesteld. Dat laatste verschil, ongeveer 4,5 miljard, euro kan worden ingezet voor een lastenverlichting bij de invoering van een nieuw belastingstelsel.

Dijsselbloem herhaalde dat extra bezuinigingen onnodig en economisch gezien onverstandig zijn. De regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen ChristenUnie, SGP, GroenLinks en SP steunen dat uitgangspunt. D66 en CDA willen juist wel extra snijden in de overheidsuitgaven.

Meevaller

In het Kamerdebat, dat snel het karakter van een verkiezingsdebat had gekregen, haalde Dijsselbloem opnieuw hard uit naar D66-leider Alexander Pechtold, die overigens niet deelnam aan het debat. Dijsselbloem en ook minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) verwezen meermalen naar een Telegraaf-interview drie weken geleden waarin Pechtold onder de kop 'Wraak' extra bezuinigingen eiste.

D66-Kamerlid Wouter Koolmees ving namens Pechtold de klappen op van de PvdA-ministers en van Kamerleden van PvdA, SP en GroenLinks . Hij rekende voor dat er misschien 1 miljard extra bezuinigd moet worden. De aanvallen van de PvdA deed hij af als bangmakerij.

Overigens kan de meevaller van 4,5 miljard niet geheel worden ingezet voor de belastingherziening. Het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen kost mogelijk 1,5 miljard en er is al extra geld toegezegd voor politie, AIVD en andere veiligheidsdiensten. Ook Defensie krijgt naar verwachting extra budget.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen