ECO7 mei '15 13:00Aangepast op 7 mei '15 13:37

Sterk eerste kwartaal Europese luchthavens

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - Europese luchthavens hebben een sterk eerste kwartaal achter de rug, waarin het aantal passagiers gemiddeld met meer dan 5 procent groeide.

Dat blijkt uit cijfers die de Europese brancheorganisatie ACI donderdag heeft gepubliceerd. Het vrachtvolume nam nog wel licht af ten opzichte van de eerste drie maanden van 2014.

Topman Olivier Jankovec van ACI zei dat de hogere passagiersaantallen het gevolg zijn van de positieve economische ontwikkelingen sinds het begin van dit jaar. Consumenten geven meer geld uit, ook aan vliegreizen, mede dankzij de verbeterde omstandigheden op de Europese arbeidsmarkt.

Jankovec waarschuwde wel dat de verschillen tussen de Europese landen nog altijd groot zijn. Ook komt de groei nog voor het overgrote deel voor rekening van prijsvechters, en worden betrekkelijk weinig nieuwe routes geopend. ,,Luchtvaartmaatschappijen vermijden duidelijk risico's, ondanks de veel lagere olieprijzen'', aldus de topman.

Schiphol zag in de eerste maanden van het jaar 3,5 procent meer reizigers langskomen. Daarmee deed de Amsterdamse luchthaven het beter dan die in Londen, Parijs en Frankfurt, waar de groei tussen de 2 en 2,7 procent lag. Maar Istanbul, dat Schiphol afgelopen jaar afloste als vierde Europese luchthaven, noteerde een scherpere toename: 4,4 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen