ECO21 apr '15 12:02

Beurzen zien winst teruglopen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese effectenmarkten zagen dinsdagmiddag de wat winsten teruglopen, na een onverwachte daling van het beleggersvertrouwen in Duitsland.

ANP
ANP

Beter dan verwachte kwartaalcijfers van een aantal toonaangevende Europese bedrijven boden enige steun aan de handel.

,,Het is toch wel verrassend hoe hard de beurzen verder omhoog zijn gegaan. De resultaten van bedrijven als AkzoNobel worden vooral gestuwd door de goedkopere euro en als dat de enige oorzaak is begint het toch wel gevaarlijk te worden. Je kunt je dan ook afvragen of je die bedrijven op de huidige niveaus nog wel moet kopen", aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,5 procent hoger op 503,03 punten. De MidKap bleef ongewijzigd op 777,92 punten. De beurs in Londen daalde 0,2 procent, terwijl de graadmeters in Frankfurt en Parijs tot 0,6 procent stegen. De hoofdindex in Athene zakte 3,2 procent door de aanhoudende zorgen over de Griekse schuldenkwestie.

AkzoNobel

AkzoNobel behoorde met een plus van 1 procent tot de sterkste stijgers in de AEX. De verfproducent realiseerde in het eerste kwartaal een flinke winstgroei, mede dankzij lagere kosten en gunstige wisselkoerseffecten.

In de MidKap steeg TomTom bijna 6 procent. De kwartaalomzet van het navigatiebedrijf, dat in het eerste kwartaal een verlies leed, viel volgens analisten tegen. TomTom hield wel vast aan zijn eerder uitgesproken voorspellingen voor dit jaar.

SAP

Het Duitse softwareconcern SAP won ruim 3 procent in Frankfurt dankzij een stevige omzetgroei in het eerste kwartaal. Credit Suisse daalde in Zürich 2,8 procent, ondanks beter dan verwachte kwartaalcijfers van de op een na grootste bank van Zwitserland. In Parijs won L'Oréal 1 procent. De Franse cosmeticagigant zag de kwartaalomzet fors toenemen, gesteund door positieve wisselkoerseffecten.

De euro was 1,0684 dollar waard, tegen 1,0754 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,4 procent tot 56,15 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent minder op 63,04 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen