ECO24 nov '15 12:07

Beurzen over breed front omlaag

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen dinsdagmiddag over een breed front omlaag.

ANP
ANP

De aanhoudende terreurdreiging en de dalende grondstofprijzen drukten op het beurssentiment. Een onverwachte toename van het Duitse ondernemersvertrouwen kon het tij niet keren.

,,Alle sectoren staan in de min. Het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig boven Turkije en de grote schommelingen in de olieprijs zorgen voor korte schokken op de markt. Vooral de reisbranche staat onder druk door de terreurangst en de reiswaarschuwing van de VS", aldus analist Youri Sleutel van onlinebroker Lynx. Volgens de marktkenner wordt er ook wat winst genomen na de sterke opmars van vorige week en zullen de beurzen naar verwachting snel weer herstellen.

De AEX-index op Beursplein 5 stond aan het begin van de middag 1,3 procent in het rood op 459,93 punten. De MidKap zakte ook 1,3 procent, naar 686,84 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 1,4 procent.

Altice

Het Franse kabelbedrijf Altice bungelde onderaan de AEX met een verlies van meer dan 8 procent. Beleggers reageerden negatief op het bericht dat investeringsvehikel Next, dat in handen is van Altice-oprichter Patrick Drahi, zijn optierecht wil uitvoeren om 7,5 procent van de aandelen Altice te verkopen. Verzekeraar Delta Lloyd was de enige stijger met een winst van 0,4 procent.

In de MidKap zakte luchtvaartmaatschappij Air France-KLM ruim 2 procent. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een waarschuwing gegeven voor alle reizen naar het buitenland, vanwege de toegenomen terreurdreiging. Op 29 juli hadden de VS al Amerikanen opgeroepen voorzichtig te zijn als ze op reis gaan. De reiswaarschuwing is nu een niveau hoger.

Euro

In Londen zakte Kingfisher 0,2 procent. De grootste doe-het-zelfketen van Europa boekte in het afgelopen kwartaal minder winst dan verwacht. De Britse motorenfabrikant Rolls-Royce, die verder gaat snijden in de kosten, won 0,3 procent.

De euro was 1,0648 dollar waard, tegen 1,0605 dollar bij het Europese slot op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 42,08 dollar. Brentolie werd ook 1,1 procent duurder en kostte 45,30 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen