ECO7 okt '15 08:04Aangepast op 7 okt '15 08:38

'Licht lager begin Europese beurshandel'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam begint woensdag naar verwachting met een klein verlies.

ANP
ANP

Ook de andere Europese effectenmarkten zullen licht lager openen. Beleggers lijken wat geld van tafel te halen na drie winstdagen op rij en de verliesbeurt op Wall Street.

,,De AEX lijkt ongeveer 1 punt lager te gaan openen na de sterke opmars in de afgelopen dagen. Er staan weinig macro-economische cijfers op het programma waar de markt richting aan kan ontlenen en de kwartaalcijfers die deze maand naar buiten komen zullen uiteindelijk de stemming gaan bepalen. Ook zouden de oliebedrijven nog wat verder kunnen opveren dankzij de stijgende olieprijzen", aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

Aan het overnamefront kondigde bierbrouwer Anheuser-Busch InBev (AB InBev) aan een overnamebod te hebben uitgebracht op het Zuid-Afrikaans-Britse SABMiller, het moederbedrijf van Grolsch. Mocht de overname slagen, dan ontstaat veruit de grootste bierbrouwer ter wereld.

Industrie

Op macro-economisch vlak bleek dat de productie in de Duitse industrie in augustus met 1,2 procent is gekrompen ten opzichte van de voorgaande maand. Economen rekenden gemiddeld op een groei van 0,2 procent.

Op Beursplein 5 liet Advanced Metallurgical Group (AMG) weten een meerjarige overeenkomst te hebben gesloten met een raffinagebedrijf in Canada. Arbeidsbemiddelaar Source Group kondigde daarnaast aan een fusie te overwegen met branchegenoot HeadFirst. Over de structuur van de voorgenomen fusie is tussen Value8, grootaandeelhouder van Source, en HeadFirst op hoofdlijnen overeenstemming bereikt.

Oprichter

Uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) bleek dat oprichter en miljardair Patrick Drahi van Altice meer aandelen van het bedrijf heeft gekocht. Ook Altice-topman Dexter Goei en financieel directeur Dennis Okhuijsen kochten aandelen van het bedrijf.

In het Verre Oosten lieten de beurzen woensdag winsten zien. Vooral de oliegerelateerde bedrijven werden opgepikt. De Nikkei in Tokio sloot 0,8 procent in de plus. De handel stond in het teken van de Bank of Japan, die het zeer ruime monetaire stimuleringsbeleid onveranderd liet. In China beginnen de beurzen donderdag aan de verkorte handelsweek na een lange vakantieperiode in de Volksrepubliek.

Stapje terug

De beurzen in New York deden dinsdag een stapje terug na de stevige koerswinsten van de afgelopen week. De Dow-Jonesindex eindigde met een nipte winst van 0,1 procent op 16.790,19 punten. De bredere S&P 500 daalde 0,4 procent tot 1979,92 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,7 procent naar 4748,36 punten.

De Europese beurzen wisten dinsdag voor de derde handelsdag op rij winst te boeken. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,9 procent hoger op 440,72 punten. De MidKap ging 1,2 procent omhoog naar 650,11 punten. De belangrijkste graadmeters op de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 1 procent hoger de handel uit.

De euro noteerde woensdag voor aanvang van de aandelenhandel vrijwel onveranderd op 1,1261 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,1 procent tot 49,57 dollar. Een vat Brentolie kostte 1,4 procent meer op 52,67 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen