ECO6 nov '15 21:33Aangepast op 6 nov '15 22:17

Rust op Wall Street na banenrapport

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York schommelden vrijdag rond de slotstanden van de voorgaande dag.

ANP
ANP

Beleggers verwerkten onverwacht sterke cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt, die de kans op een snelle renteverhoging in de VS lijken te vergroten. Ook worden de kwartaalresultaten van onder meer Walt Disney en Kraft Heinz gewogen.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent in de plus op 17.910,33 punten. De brede S&P 500 sloot nagenoeg onveranderd op 2099,20 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,4 procent naar 5147,12 punten.

Voorbeurs werd gemeld dat er vorige maand per saldo 271.000 banen zijn gecreëerd in de VS. Dat waren er veel meer dan door economen was voorspeld. De sterke groei van de werkgelegenheid kan de Federal Reserve ertoe zetten de rente in de VS volgende maand voor het eerst sinds 2006 te verhogen.

Dollar

Het banenrapport had vooral een forse uitwerking op de valuta- en de obligatiemarkt. De waarde van de dollar trok aan, wat werd weerspiegeld in een daling van de euro. Die was vrijdagavond 1,0740 dollar waard, tegen circa 1,09 dollar eerder op de dag. De rente op Amerikaanse staatsobligaties liep stevig op.

Banken hoorden bij de winnaars op Wall Street, aangezien beleggers erop rekenen dat een hogere rente goed is voor de winstgevendheid van financiële ondernemingen. De Dow Jones werd aangevoerd door Goldman Sachs en JPMorgan Chase, die 3 tot bijna 4 procent wonnen.

Walt Disney volgde met een plus van 2,4 procent. Het entertainmentbedrijf meldde donderdag nabeurs dat het boekjaar 2014/2015, waarin het zestigjarige jubileum van het concern centraal stond, is afgesloten met een recordwinst.

Olie

Kraft Heinz leverde 4,5 procent in. Het voedingsmiddelenbedrijf incasseerde in het eerste kwartaal sinds de fusie van Kraft Foods en ketchupmaker H.J. Heinz een omzetdaling, vooral door een dalende vraag naar voorverpakte maaltijden.

Grondstoffenbedrijven deden het relatief slecht, onder meer door de daling van de olieprijs. Oliegiganten ExxonMobil en Chevron stonden in de onderste regionen van de Dow Jones met minnen van circa 0,5 procent. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,6 procent tot 44,50 dollar.

Gerelateerde artikelen