ECO8 jan '15 09:18Aangepast op 8 jan '15 09:48

AEX opent in de plus

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam is donderdagochtend in de plus geopend.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenmarkten begonnen hoger en breidden daarmee de winsten van een dag eerder verder uit. De aandacht gaat onder meer uit naar de Europese detailhandelsverkopen en producentenprijzen. Ook komt de Bank of England met een rentebesluit.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 1,3 procent hoger op 416,74 punten. De MidKap won 0,8 procent tot 633,64 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs dikten tot 1,8 procent aan.

Grootste stijger in de AEX was uitzender Randstad met een winst van 3 procent. Vastgoedbedrijf Corio (ex-dividend) en bodemonderzoeker Fugro waren de enige dalers met verliezen van 2 en 0,5 procent.

Air France-KLM

In de MidKap klom Air France-KLM 1,7 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie vervoerde in december meer passagiers, maar zij leverden per saldo minder omzet op. Dat komt doordat het minder lucratieve passagiersvervoer binnen Europa in de lift zat, terwijl op lange routes sprake was van een daling.

Bij de kleinere bedrijven zakte RoodMicrotec ruim 6 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie blijft last houden van uitstel van opdrachten en zag de omzet in 2014 met 11 procent dalen.

Tesco

In Londen klom Tesco bijna 5 procent. Het Britse supermarktconcern kwam met een positief tussentijds handelsbericht. Ook gaat Tesco honderden miljoenen aan kosten besparen. Zo wil het bedrijf, dat kampt met de naweeën van een groot boekhoudschandaal, ruimte vrijmaken voor prijsverlagingen om meer klanten te lokken.

Marks & Spencer zakte daarentegen 2,7 procent. De Britse warenhuisketen zag de kledingverkopen in het afgelopen kwartaal opnieuw afnemen. Het concern van de Nederlandse topman Marc Bolland deed in de kerstweek wel goede zaken op het gebied van etenswaren.

De euro was met 1,1818 dollar evenveel waard als bij sluiting van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 48,70 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 51 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen