ECO23 nov '15 17:55Aangepast op 23 nov '15 18:27

Beurzen Europa leveren iets in

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenmarkten zijn maandag na een rustige handelsdag met overwegend lichte verliezen gesloten.

ANP
ANP

De aanhoudende terreurdreiging in Europa en hernieuwde zorgen over de mondiale groeiperspectieven zetten de koersen onder druk.

In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index 0,5 procent lager op 466,18 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 695,86 punten. De leidende beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gaven 0,3 tot 0,5 procent prijs.

Staalconcern ArcelorMittal stond onderaan de AEX met een min van 4,7 procent na een adviesverlaging door Barclays. Het Franse kabelbedrijf Altice was de sterkste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een winst van 6,1 procent.

Dalers

Bij de middelgrote fondsen was vastgoedbedrijf Eurocommercial Properties de sterkste daler met een verlies van 2,5 procent, gevolgd door luchtvaartgroep Air France-KLM die 2,4 procent inleverde. Bovenaan de MidKap stond Fagron, De toeleverancier aan apotheken kreeg er 3,8 procent bij.

ABN AMRO klom verder na zijn succesvolle rentree op de beurs van vorige week. Vrijdag sloot het aandeel al 3,6 procent boven de introductiekoers van 17,75 euro, maandag kwam daar nog eens 1,4 procent bij. De bank is daarmee bij elkaar al 4,8 procent meer waard geworden.

Geldautomaten

In Frankfurt werd Wincor Nixdorf ruim 6 procent meer waard. De Duitse geldautomatenfabrikant wordt overgenomen door zijn Amerikaanse branchegenoot Diebold voor 1,8 miljard euro.

In Londen gaf de belofte van de Britse premier David Cameron dat de komende jaren 12 miljard pond extra naar defensie gaat, de koersen van militaire toeleveranciers een steuntje in de rug. BAE Systems won 1 procent, Rolls Royce 3,1 procent.

De euro zakte tot het laagste niveau ten opzichte van de dollar in zeven maanden. De eenheidsmunt was 1,0605 dollar waard, tegen 1,0660 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,2 procent tot 42,40 dollar per vat. Brentolie werd 1,2 procent duurder op 45,58 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen