ECO17 aug '15 09:18Aangepast op 17 aug '15 10:01

Openingswinst voor AEX

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is maandagochtend met winst geopend.

ANP
ANP

De andere Europese effectenmarkten stonden ook overwegend in de plus, in navolging van de hogere slotstanden op Wall Street. De beurzen lijken daarmee weer wat te herstellen na de onrust rond China afgelopen week.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de vroege handel 0,5 procent hoger op 476,39 punten. De MidKap noteerde vrijwel onveranderd op 684,92 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs gingen 0,6 en 0,8 procent vooruit. De FTSE-index in Londen bleef achter met een min van 0,2 procent.

De hoofdindex in Athene steeg 1 procent. De eurogroep stemde vrijdag in met het nieuwe steunprogramma voor Griekenland. Een aantal parlementen, waaronder de Nederlandse Tweede Kamer en de Duitse Bondsdag moeten nog hun instemming geven aan het leningenprogramma.

ASML

Grootste stijger in de AEX was chipmachinemaker ASML met een winst van 1,8 procent. NN Group, Aalberts en Gemalto waren de sterkste dalers met verliezen van 0,3 procent.

In de MidKap ging bouwbedrijf BAM aan kop met een plus van 1,7 procent. Hekkensluiter was apothekersbedrijf Fagron met een min van 2,3 procent.

Imtech

De handel in het aandeel Imtech werd opgeschort in afwachting van een persbericht. Een bonte stoet investeerders, ondernemers en voormalige concurrenten heeft volgens Het Financieele Dagblad (FD) interesse in onderdelen van het failliete Imtech.

TenCate noteerde 0,2 procent hoger. Het consortium onder leiding van Gilde Buy Out Partners verwacht in september of oktober een formeel bod te lanceren op het bedrijf.

Euro

In Stockholm won Hennes & Mauritz (H&M) ruim 2 procent. De op één na grootste kledingverkoper ter wereld zag de omzet in juli sterker stijgen dan analisten hadden verwacht.

Alstom dikte in Parijs meer dan 6 procent aan. Brussel zal naar verwachting akkoord gaan met de overname van de energieactiviteiten van het Franse industrieconcern door het Amerikaanse General Electric.

De euro was 1,1070 dollar waard, tegen 1,1111 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,9 procent naar 41,69 dollar. Brentolie werd 1,6 procent goedkoper en kostte 48,41 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen