ECO19 aug '15 10:55Aangepast op 19 aug '15 11:30

Verkoop nieuwe woningen in de lift

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De verkoop van nieuwbouwwoningen is terug op het niveau van voor de crisis, stelt de branchevereniging van projectontwikkelaars en bouwondernemers NVB.

ANP
ANP

Het afgelopen halfjaar zijn er in totaal 14.822 nieuwe woningen verkocht. Dat zijn er gemiddeld bijna 2500 per maand. ,,We moeten voor dezelfde mooie verkoopcijfers terug naar de lente van 2008'', zegt NVB-directeur Nico Rietdijk.

Nog geen twee jaar geleden kwam de gemiddelde verkoop amper boven de duizend nieuwe woningen per maand uit. Het herstel werd halverwege 2013 ingezet. Sindsdien was elk halfjaar beter dan het voorgaande. Rietdijk verwacht dat de verkoop over heel 2015 uiteindelijk tussen de 30.000 en 32.000 woningen uitkomt.

De groei wordt veroorzaakt door de lage hypotheekrente en de lage prijzen van een nieuwbouwwoning. Die liggen zo'n 27 procent lager dan voor de crisis.

Terugslag

Maar ook het feit dat per 1 juli minder kan worden geleend, kan de verkopen in het eerste halfjaar hebben gestimuleerd. Overheid en toezichthouders moeten dan ook stoppen met het telkens opnieuw aanscherpen van de leeneisen, vindt NVB. ,,Vroeg of laat komt dan een keer de terugslag. Zeker in combinatie met een stijgende hypotheekrente kan dat ronduit vervelend uitpakken'', merkt Rietdijk in dat verband op.

Een tekort aan voldoende nieuwbouwlocaties is volgens de branchevereniging een andere bedreiging voor het verdere herstel van de nieuwbouwmarkt. Volgens NVB moeten de komende jaren nog 1 miljoen woningen worden gebouwd om het groeiend aantal inwoners te huisvesten. Inclusief sloop en vervanging komt dat neer op een jaarproductie van gemiddeld 70.000 woningen. ,,Ruimtelijke restricties zijn te vaak een barrière en daardoor zien wij een tekort aan nieuwbouwlocaties ontstaan'', aldus Rietdijk. Om hier iets aan te doen, moeten lokale en regionale overheden samen het bedrijfsleven aan de slag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen