ECO22 jul '15 21:32Aangepast op 22 jul '15 22:22

Apple en Microsoft zorgen voor mineurstemming

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurzen stonden woensdag vanaf de openingsbel eensgezind lager.

EPA
EPA

Beleggers reageerden op een reeks aan bedrijfsresultaten. Technologiereuzen Apple en Microsoft stonden negatief in de schijnwerpers na tegenvallende prestaties. De zwaargewichten drukten daarmee stevig op het sentiment.

De Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 0,4 procent in de min op 17.851,04 punten. Ook de S&P deed een stap terug. De brede graadmeter verloor 0,2 procent tot 2114,15 punten. Technologiebeurs Nasdaq noteerde een min van 0,7 procent op 5171,77 punten.

Apple zag een openingsverlies van ruim 6 procent wat afvlakken, maar speelde desondanks 4,3 procent kwijt. Het aan de Nasdaq genoteerde concern wist in het tweede kwartaal bijna twee keer zoveel winst te boeken als een jaar eerder. Maar tegenvallende iPhone-verkopen zorgden voor een domper.

Microsoft

Branchegenoot Microsoft zette het grootste kwartaalverlies uit zijn geschiedenis in de boeken: zo'n 3,2 miljard dollar (circa 2,9 miljard euro). Het bedrijf moest flink bloeden voor de afschrijving die het deed op de Nokia-divisie en daalde op de beurs 3,7 procent.

Ook Yahoo (min 1,2 procent) ging omlaag. Het internetbedrijf kwam met een omzetverwachting die kenners tegenviel. Luchtvaartconcern Boeing verlaagde zijn winstverwachting vanwege kostenoverschrijdingen bij de bouw van een nieuw tanktoestel, maar steeg desondanks 1 procent.

Whirlpool

Het was niet alleen maar negatief nieuws dat bedrijven naar buiten brengen. Voedselfabrikant Campbell Soup (plus 1,8 procent) schroefde zijn winstverwachting juist iets op. En witgoedfabrikant Whirlpool (plus 7,3 procent) liet weten in het tweede kwartaal voor een record aan wasmachines, vaatwassers en koelkasten te hebben verkocht.

De euro noteerde op 1,0917 dollar tegen 1,0894 dollar bij het einde van de Europese beurshandel. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 3,4 procent tot 49,13 dollar. Brentolie werd 1,9 procent goedkoper en kostte 55,97 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen