ECO20 jul '15 14:26

Opnieuw meer mensen met betalingsachterstand

Auteur: ANP Nieuws

TIEL (ANP) - Opnieuw is het aantal mensen met een betalingsachterstand toegenomen.

Directeur Peter van den Bosch van BKR. ANP
Directeur Peter van den Bosch van BKR. ANP

Dit jaar zijn er tot nu 7039 mensen bijgekomen die hun betalingsverplichtingen niet nakomen. Dit blijkt uit de maandag verschenen halfjaarlijkse kredietbarometer van Bureau Krediet Registratie (BKR).

In totaal zijn er per 1 juli 777.767 mensen met een betalingsachterstand op een afgesloten lening. De afgelopen jaren nam het aantal mensen dat in de financiële problemen kwam steeds toe. In 2013 was de stijging het grootst. In dat jaar kwamen er 31.435 mensen met een betalingsachterstand op geleend geld bij.

Het aantal probleemgevallen neemt nu wel minder snel toe dan in 2013 en 2014. ,,De crisis heeft weliswaar een flinke impact gehad, maar de werkelijkheid is ook dat de schuldenproblematiek nog dagelijks toeneemt'', aldus directeur Peter van den Bosch van BKR.

Effectiever

Bij BKR worden alleen leningen en betalingsachterstanden daarop geregistreerd. Van hypotheken worden alleen betalingsachterstanden van meer dan vier maanden vastgelegd. Van den Bosch: ,,De betalingsachterstanden op leningen zijn slechts een klein deel van het maatschappelijke probleem. Er zijn immers nog veel meer betalingsachterstanden waar mensen mee kampen. Denk aan de fiscus, huurachterstanden of die bij zorgverzekeraars.'' Evenmin zijn studieleningen bij BKR vastgelegd.

Door meer informatie over schulden te delen en samen te werken, kan volgens BKR de schuldenproblematiek effectiever worden aangepakt. Op dit moment werkt de instantie samen met een aantal gemeenten om hen te ondersteunen met signalen die duiden op schuldenproblemen.

,,Het gaat er om dat we voorkomen dat mensen wegzakken in een schuldenmoeras. Dat kan met de juiste informatie en een actieve aanpak vanuit de gemeente'', zegt Van den Bosch.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen