ECO12 mrt '15 17:52Aangepast op 12 mrt '15 18:33

Boskalis sluit handelsdag in stijl af

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beursgraadmeters kwamen donderdag amper van hun plek na de flinke opmars op woensdag.

ANP
ANP

Boskalis was in Amsterdam de sterkste stijger van een handvol uitblinkers nadat de baggeraar en maritiem dienstverlener sterke jaarcijfers presenteerde. Het aandeel voerde zowel bij de opening als bij het slot de AEX aan.

De AEX sloot 0,1 procent lager op 491,64 punten, terwijl de MidKap-index 0,1 procent steeg tot 748,01 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden tot 0,2 procent in. De FTSE in Londen steeg woensdag veel minder sterk dan de overige indices en liep die achterstand deels in met een plus van 0,6 procent.

,,In de ochtend stonden de beurzen hoger waarna winsten werden verzilverd. De trend zal echter opwaarts zijn voor de Europese beurzen in de komende weken'', aldus een fondsbeheerder.

Boskalis

Boskalis won 5 procent. Het bedrijf haalde vorig jaar ruim een derde meer winst dan in 2013 en spiegelde beleggers gunstige marktontwikkelingen in de komende maanden voor. Bestuursvoorzitter Peter Berdowski herhaalde nog maar eens ,,absoluut niet bezig te zijn'' met de voorbereiding van een bod op Fugro (plus 3,1 procent), waarin Boskalis een belang van ruim 20 procent heeft opgebouwd.

K+S spande de kroon in Frankfurt met een winst van 7,5 procent. Het bedrijf, dat kunstmest en zout produceert, gaf aan dit jaar op een ,,significante'' winstgroei te rekenen. Die groei moet zowel voortkomen uit hogere verkoopprijzen als een sterkere dollar, het betaalmiddel in de grondstoffenhandel.

ASML

In de Amsterdamse hoofdindex viel het aandeel van ASML in negatieve zin op met een verlies van 3 procent. De koers van de chipmachinefabrikant zakte weg na een omzetalarm van de Amerikaanse chipfabrikant Intel, een belangrijke klant.

Bij de kleinere bedrijven klom AMG 5,8 procent. De metaalspecialist wist vorig jaar weer winst te boeken na een verlies in 2013. De jaarresultaten van RoodMicrotec (min 7,1 procent) vielen in minder goede aarde. De toeleverancier aan de chipindustrie schrapt daarnaast circa 15 procent van het personeelsbestand.

ITV

In Londen steeg ITV 0,7 procent. De Britse commerciële televisiezender koopt Talpa Media van John de Mol. ITV betaalt in eerste instantie 500 miljoen euro. Dat bedrag kan oplopen tot in totaal 1,1 miljard euro.

De euro stond op 1,0602 dollar, tegen 1,0574 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,4 procent tot 47,51 dollar per vat. Brentolie, dat eerder op de dag juist duurder werd, kostte bij het slot 57,05 dollar per vat (min 0,9 procent).


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen