ECO8 jan '15 16:08Aangepast op 8 jan '15 17:05

Hoop op steun centrale banken stuwt beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen stegen donderdag het hardst in drie weken.

ANP
ANP

Beleggers speculeerden op extra steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) en namen aan dat de rente in de VS voorlopig laag blijft. Woensdag boekten de graadmeters voor het eerst dit jaar winst.

Anderhalf uur voor het slot stond de AEX-index 2,7 procent hoger op 422,49 punten. De MidKap won 1 procent tot 635,16 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs dikten tussen 2,2 en 3,4 procent aan.

,,Beleggers rekenen op nog meer uitzonderlijke maatregelen van de ECB'', aldus hoofd beleggingsstrategieën van de Zwitserse bank Julius Bär Christoph Riniker. ,,Na de ECB-vergadering en de Griekse verkiezingen later deze maand zal een hoop onzekerheid wegebben''.

Zwakkere eurolanden

Het vertrouwen in extra steun was ook goed terug te zien op de beurzen in zwakkere eurolanden als Portugal en Spanje waar de toonaangevende indices winsten noteerden tot 2,8 procent. De beurs in Athene leverde echter 2,1 procent in.

Grootste stijger in de AEX was het bouw- en kunstmestbedrijf OCI (plus 8,6 procent), dat 151 miljoen euro ophaalde met de uitgifte van 4,2 miljoen aandelen. Digitaal beveiliger Gemalto volgde met een winst van 4,4 procent.

Air France-KLM

In de MidKap zakte Air France-KLM 3 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie vervoerde in december meer passagiers, maar zij leverden per saldo wel minder omzet op.

Bij de kleinere bedrijven stond RoodMicrotec 1,2 procent lager na een eerder verlies van 5 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie blijft last houden van uitstel van opdrachten en zag de omzet in 2014 dalen.

Tesco

In Londen klom Tesco 12,8 procent. Het Britse supermarktconcern kwam met een positief handelsbericht. Ook gaat Tesco, dat kampt met de naweeën van een groot boekhoudschandaal, flink in de kosten snijden.

De Britse warenhuisketen Marks & Spencer zakte daarentegen 3,5 procent na tegenvallende verkopen in het afgelopen kwartaal. Standard Chartered won 1 procent. De Britse bank schrapt wederom 2000 banen vanwege lastige marktomstandigheden.

De euro zakte tot het laagste niveau sinds eind 2005 en was 1,1796 dollar waard, tegen 1,1817 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 48,82 dollar. Brentolie werd juist 0,2 procent goedkoper op 51 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen