ECO25 nov '15 15:53

EP eist belastingregels voor multinationals

Auteur: ANP Nieuws

STRAATSBURG (ANP) - Multinationals moeten worden verplicht om voor elk land waar ze actief zijn hun winst en belastingafdracht te melden.

EPA
EPA

Het land waar ze geld verdienen moet ook het land zijn waar ze belasting afdragen.

Die oproep deed het Europese Parlement woensdag in Straatsburg. Belastingafspraken met bedrijven, zogenoemde rulings, zouden inzichtelijk moeten zijn, zodat de Europese Commissie kan beoordelen of sprake is van illegale staatssteun.

De huidige 'belastingwedloop' tussen de Europese lidstaten is de parlementariërs een doorn in het oog. Terwijl grote bedrijven nauwelijks belasting afdragen, betalen burgers en kleine ondernemers het volle pond, vinden zij. Nederland werd in dit verband onlangs op de vingers getikt vanwege het bevoordelen van koffieketen Starbucks.

Moreel corrupt

,,Nederland heeft een Europese aanpak van belastingontwijking tegengehouden en dat moet stoppen'', aldus EU-parlementariër Paul Tang (PvdA). ,,Langzamerhand begint het besef te groeien dat het huidige systeem moreel corrupt is. Daarom moeten lidstaten de spelregels aanpassen.''

De EU en de Nederlandse regering moeten veel verdergaande maatregelen nemen tegen belastingontwijking, vindt EU-parlementariër Bas Eickhout (GroenLinks). ,,Het ondoorzichtige Nederlandse rulingssysteem moet op de schop. Deze rulings geven multinationals een onterecht voordeel en beroven andere landen van belastinginkomsten.''

Het parlement sprak over de kwestie naar aanleiding van de Luxleaks-zaak, die draait om belastingontwijking via Luxemburg. De EU-landen spraken overigens vorige maand af hun belastingdeals met grote ondernemingen met elkaar te gaan uitwisselen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen