ECO24 sep '15 18:05

Europese beurzen fors onderuit

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag fors onderuit.

ANP
ANP

De al langere tijd spelende zorgen over de stand van de wereldeconomie overheersten en aanhoudend slecht nieuws uit de autosector zorgde voor extra koersdruk.

De AEX sloot 2,2 procent lager op 409,86 punten en de Midkap verloor 3,2 procent tot 616,26 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt en Parijs daalden beide 1,9, terwijl de FTSE in Londen het relatief goed deed met een min van 1,2 procent.

Verzekeraar Delta Lloyd (min 7,9 procent) kreeg een forse tik. Het aandeel is sinds het bedrijf op 11 augustus tegenvallende halfjaarcijfers presenteerde in een nagenoeg ononderbroken vrije val geraakt, resulterend in een ruimschootse halvering van de koers sindsdien, tot 7,37 euro. Kunstmestproducent OCI was echter de sterkste daler in de AEX met een verlies van 8,4 procent. Zeven fondsen, waaronder zwaargewicht Shell, daalden meer dan 3 procent.

Volkswagen

Het aandeel Volkswagen steeg in Frankfurt 0,6 procent hoger, na eerder op de dag 2 procent te hebben geplust. Volgens ingewijden zal de raad van commissarissen van de automaker vrijdag niet alleen de opvolger van de vertrokken topman Martin Winterkorn benoemen. Ook zullen ze de namen onthullen van de mensen die verantwoordelijk zijn voor de manipulaties van de emissietesten.

Concurrent BMW raakte ruim 5 procent aan beurswaarde kwijt en Daimler ging 4,4 procent omlaag. Verkeersminister Alexander Dobrindt liet weten dat Duitsland steekproefsgewijs dieselauto's gaat controleren om te kijken of de gerapporteerde uitstoot van vervuilende stoffen wel klopt. Daarbij komen ook wagens van andere fabrikanten dan Volkswagen aan bod. De Franse automakers Renault en PSA Peugeot Citroën sloten in Parijs 1,8 en 3,7 procent lager en in Milaan daalde Fiat Chrysler, dat woensdag nog tegen de trend in een koerswinst boekte, 7,5 procent.

Euro

Europese machinebouwers als Atlas Copco, Volvo en Sandvik werden stevig in het rood gedrukt door een omzetalarm van de Amerikaanse branchegenoot Caterpillar. De verliezen in de Europese sector liepen op tot 4,4 procent.

De euro stond op 1,1260 dollar, tegen 1,1160 dollar bij het Europese slot op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent duurder op 44,70 dollar. De prijs van Brentolie steeg met 0,6 procent tot 48,09 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen