ECO22 nov '15 16:07Aangepast op 22 nov '15 18:09

Venezuela: 'evenwichtsprijs' olie 88 dollar

Auteur: ANP Nieuws

TEHERAN (ANP/BLOOMBERG) - De Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) moet rust brengen in de oliesector door een 'evenwichtsprijs' van 88 dollar per vat na te streven.

EPA
EPA

Dat zei de Venezolaanse olieminister Eulogio Del Pino zondag tijdens een bijeenkomst in de Iraanse hoofdstad Teheran.

De prijs die OPEC-lid Venezuela voor ogen heeft, dekt de investeringen die nodig zijn om de productiecapaciteit te verhogen. Het voorstel van Del Pino is opmerkelijk omdat de vraag naar olie sterk is gedaald vanwege de al maanden zeer zwakke ontwikkeling van de wereldeconomie.

OPEC is bovendien medeverantwoordelijk voor de forse daling van de olieprijs door een strijd om marktaandeel te ontketenen met Amerikaanse producenten. Het kartel weigert al geruime tijd zijn productieplafond, van op papier 30 miljoen vaten per dag, te verlagen om de hoogste Amerikaanse productie in decennia het hoofd te bieden. OPEC, dat goed is voor 40 procent van de mondiale olieproductie pompt al bijna anderhalf jaar meer dan het afgesproken plafond.

In overweging

Volgens Del Pino hebben de OPEC-leden Saudi-Arabië en Qatar aangegeven zijn voorstel in overweging te nemen. Daarnaast zou zijn afgesproken dat een delegatie van het oliekartel het plan bespreekt op 3 december, een dag voor de vergadering van OPEC in Wenen.

Het door Del Pino beoogde prijspeil is minstens het dubbele van de huidige olieprijzen. Een vat Amerikaanse olie kost momenteel bijna 42 dollar, Brentolie wordt verhandeld voor iets minder dan 45 dollar. Volgens Del Pino kunnen de olieprijzen dalen tot rond de 25 dollar per vat als OPEC geen actie onderneemt om de markt te stabiliseren.

Gerelateerde artikelen