ECO7 aug '15 16:04Aangepast op 7 aug '15 16:38

Beurzen Europa lager na banencijfer VS

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen stonden vrijdag in het rood.

ANP
ANP

Beleggers kregen gemengde cijfers voorgeschoteld over de Amerikaanse arbeidsmarkt en een onverwachte daling van de industriële productie in Duitsland. Op het Damrak ging het noodlijdende installatiebedrijf Imtech opnieuw hard onderuit.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de tussentijdse handel 0,6 procent lager op 498,10 punten. De MidKap daalde 1,4 procent tot 708,95 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt zakten tot 0,5 procent.

Volgens de Amerikaanse overheid is de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in juli minder sterk gegroeid dan in de voorgaande maand. Per saldo werden er vorige maand 215.000 banen gecreëerd in 's werelds grootste economie, exclusief de landbouwsector, wat minder is dan economen gemiddeld hadden verwacht. Uit een nieuwe schatting bleek echter dat er in juni 231.000 arbeidsplaatsen bij kwamen. Dat waren er 8000 meer dan eerder gemeld.

NN

Verzekeraar NN was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 1,3 procent. Shell stond op een plus van 1 procent. Het olie- en gasconcern verkocht zijn belang van 75 procent in het Chinese bedrijf Tongyi Lubricants. Sterkste daler bij de hoofdfondsen was het Egyptische kunstmestbedrijf OCI (min 3,8 procent), dat donderdag meldde het grootste deel van zijn activiteiten te fuseren met die van de Amerikaanse branchegenoot CF Industries. Het aandeel OCI won donderdag 3,6 procent.

In de MidKap raakte Imtech bijna 37 procent van zijn beurswaarde kwijt. Het aandeel werd daarmee minder dan 1 euro waard. De faillissementsaanvraag van Imtech Duitsland bleef zorgen voor onzekerheid rond de geplaagde technisch dienstverlener. Imtech verloor donderdag al 40 procent na aankondiging van het faillissement van de Duitse tak.

UK Mail

In Londen kelderde UK Mail ruim 13 procent na een winstwaarschuwing van het Britse postbedrijf. In Brussel werden de teleurstellende resultaten van het Belgische postbedrijf Bpost afgestraft met een koersverlies van meer dan 9 procent.

De euro was 1,0886 dollar waard, tegen 1,0905 dollar bij het slot in Europa op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie ging 1,4 procent omlaag tot 44,03 dollar. Brent werd 1,9 procent goedkoper op 48,60 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen