ECO6 jan '15 17:51Aangepast op 6 jan '15 18:08

Opnieuw verliezen op Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenmarkten zijn dinsdag voor de derde handelsdag op rij met verlies gesloten, en wachten daardoor nog altijd op hun eerste dagwinst in 2015.

ANP
ANP

Tegenvallende macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten drukten het sentiment in het laatste handelsuur.

Na de uitverkoop van een dag eerder bleven de verliezen wel relatief beperkt. In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index 0,6 procent lager op 408,43 punten, en daalde de MidKap 0,3 procent tot 627,68 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 0,8 procent lager de handel uit.

De Europese beurzen kenden een grillig koersverloop. Na een licht positieve opening op Wall Street leken zij de weg omhoog te hebben gevonden, maar tegenvallende cijfers over de bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector en de orderontvangst van fabrieken in de Verenigde Staten gooiden roet in het eten.

Olieprijzen

Aan de neergang van de olieprijzen kwam ook maandag geen einde. Amerikaanse olie werd 3,7 procent goedkoper en kostte 48,20 dollar per vat van 159 liter. De prijs van Brentolie daalde 3,1 procent tot 51,47 dollar per vat.

Ondanks de opnieuw sterk dalende olieprijzen hielden de oliefondsen zich op het Damrak redelijk staande. Oliemaatschappij Shell hield de schade beperkt tot een verlies van 0,4 procent, toeleverancier SBM Offshore deed het met een min van 0,2 procent eveneens beter dan de AEX. Bodemonderzoeker Fugro leverde 1,3 procent in.

TomTom

De sterkste daler onder de hoofdfonden was kabelbedrijf Altice met een verlies van 3,5 procent. Chipmachinebouwer ASML verloor 3,2 procent. Bovenaan de AEX stond vastgoedbedirjf Corio met een winst van 3,4 procent. Supermarktconcern Ahold eindigde 1,6 procent in de plus.

TomTom was bij de middelgrote fondsen de sterkste stijger met een koerssprong van 9 procent. Het Amsterdamse navigatiebedrijf maakte bekend dat de Duitse autobouwer Volkswagen zijn digitale kaarten gaat toepassen in ingebouwde navigatieapparatuur.

De euro was 1,1935 dollar waard, tegen 1,1920 aan het einde van de Europese beurshandel op maandag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen