ECO24 jul '15 13:42

KLM ziet verbetering in tweede halfjaar

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS (ANP) - De resultaten van KLM in het eerste halfjaar gaven weinig aanleiding tot vreugde, maar in de tweede jaarhelft verwacht topman Pieter Elbers zich te revancheren.

EPA
EPA

Met de verdere sanering van de verlieslatende vrachtdivisie en nieuwe cao-afspraken die voor een aanzienlijke kostenbesparing zorgen, is volgens hem een belangrijk fundament gelegd.

Dat wil niet zeggen dat het personeel opgelucht adem kan halen. De extra besparingen op kantoorfuncties zullen ook in Amstelveen voelbaar zijn. ,,We gaan nu eenmaal toe naar een KLM met minder mensen'', zei Elbers tegen het ANP. Aantallen wilde hij nog niet noemen. ,,Eind dit jaar hebben we meer inzicht'', beloofde hij.

Hoe sterk KLM het personeelsbestand moet inkrimpen, hangt ook af van de marktontwikkelingen. In de eerste jaarhelft stond de vraag in sommige regio's flink onder druk en drukte harde concurrentie de prijzen van vliegtickets. Het ligt volgens Elbers niet voor de hand dat daar in de rest van 2015 een sterke verbetering in zal optreden, maar ieder teken van herstel kan van invloed zijn op de toekomstplannen.

Op vol vermogen

Voorlopig is voor het komende winterprogramma de capaciteit naar bestemmingen waar de vraag onder druk staat teruggeschroefd. Maar in de lucratievere zomermaanden wordt volgens Elbers nog op vol vermogen gevlogen. ,,Vorige week nog hebben we op één dag meer dan 93.000 passagiers vervoerd. Dat was nog niet eerder voorgekomen'', gaf hij aan.

De topman benadrukte ook dat de resultaten vertekend zijn door een eenmalige pensioenlast van ruim 60 miljoen euro. ,,Als we die niet hadden gehad, zou er een verbetering zijn geweest'', zei hij. Overigens wordt voor de tweede jaarhelft een pensioenstrop van vergelijkbare omvang voorzien.

Al met al steeg de omzet van KLM in het eerste halfjaar met 2,2 procent naar 4,66 miljard euro. Daarmee bleef de groei licht achter bij die van zustermaatschappij Air France. Het operationeel verlies liep door de genoemde pensioenlast op van 34 naar 79 miljoen euro. Een nettoresultaat werd niet bekendgemaakt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen