ECO17 apr '15 14:56

'Wall Street opent in mineur'

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurzen beginnen vrijdag waarschijnlijk lager aan de laatste handelsdag van de week.

EPA
EPA

Beleggers reageren onder meer op cijfers over de inflatie, het consumentenvertrouwen en de index van leidende indicatoren. Daarnaast openden fors wat bedrijven de boeken, waaronder Schlumberger, American Express, General Electric (GE) en Honeywell.

Voorbeurs bleek dat de inflatie in de Verenigde Staten in maart is gedaald naar min 0,1 procent op jaarbasis. Economen voorspelden in doorsnee een onveranderd inflatieniveau.

Een halfuur na opening wordt de meest recente stand van het consumentenvertrouwen gepubliceerd door de Universiteit van Michigan. Daarnaast maakt onderzoeksbureau Conference Board zijn index van leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie bekend.

Olieprijs

De gevolgen van de daling van de olieprijs zit dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Schlumberger nog altijd dwars. Het bedrijf zag in de afgelopen drie maanden de winst verder dalen en zal vanwege de verslechterde marktomstandigheden nog eens 11.000 werknemers de laan uit sturen. Eerder werden al 9000 man aan de dijk gezet. Ook bij GE drukte de olieprijs de winst over de eerste maanden van het jaar omdat de verkoop aan de oliesector afzwakte.

Industrieel concern Honeywell International zag afgelopen kwartaal de omzet dalen als gevolg van de dure dollar. Onder de streep wist het concern wel meer over te houden. Ook creditcardmaatschappij American Express en speelgoedmaker Mattel, bekend van merken als Barbie en Fisher-Price, zagen hun resultaten worden beïnvloed door de sterke munt.

AMD

Chipmaker AMD wist het verlies in de eerste maanden van het jaar ruim te halveren tot 137 miljoen dollar in vergelijking met de laatste drie maanden van 2014. Ook de omzet ging omlaag. Voor het tweede kwartaal voorspelt AMD een daling van de omzet die kan oplopen tot 6 procent ten opzichte van het eerste kwartaal.

De Dow-Jonesindex, waarin de dertig grootste beursfondsen op Wall Street zijn opgenomen, sloot donderdag een fractie lager op 18.105,77 punten. De bredere S&P 500 daalde 0,1 procent tot 2104,99 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq eindigde met een verlies van eveneens 0,1 procent op 5007,79 punten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen