ECO30 apr '15 08:02Aangepast op 30 apr '15 08:51

'Drukke cijferdag op Damrak’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam opent donderdag waarschijnlijk licht hoger.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen met kleine winsten beginnen. Aangezien de meeste Europese beurzen vrijdag gesloten zijn vanwege de Dag van de Arbeid, wordt de markt op de laatste handelsdag van de week overspoeld door bedrijfsresultaten.

,,De beurzen zullen mogelijk iets hoger openen na de zware koersverliezen op woensdag. In Amsterdam zal het koersverloop worden bepaald door de stroom aan kwartaalcijfers, waarbij de richting vooral afhangt van de reactie op de kwartaalresultaten van zwaargewicht Shell", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Olieconcern Shell zag zijn winst in het eerste kwartaal met 56 procent afnemen als gevolg van de fors gedaalde olieprijs. Shell, dat eerder deze maand een overnamebod van 64 miljard euro op tafel legde bij de Britse gasproducent BG, wil een dividend uitkeren van 0,47 euro per aandeel. Die uitkering is al een aantal kwartalen onveranderd.

KPN

Naast Shell brachten ook Randstad, Gemalto, KPN, Air France-KLM, BinckBank, Besi, USG People, Pharming, ICT en Ordina voorbeurs de resultaten naar buiten. BinckBank wist in het eerste kwartaal te profiteren van het aantrekkende sentiment op de beursvloeren en KPN en Air France-KLM handhaafden de doelstellingen voor 2015.

De toeleverancier aan de chipindustrie BE Semiconductor Industries (Besi) boekte in het eerste kwartaal een flink hogere winst en omzet. De uitzenders Randstad en USG People profiteerden in het afgelopen kwartaal van het steeds bredere herstel op de arbeidsmarkt.

Verre Oosten

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste beurzen donderdag overwegend omlaag in navolging van de koersverliezen in New York en Europa. In Tokio, waar beleggers terugkeerden na een vrije dag, eindigde de Nikkei 2,7 procent in het rood. De handel stond in het teken van de Bank of Japan, die conform verwachting het ruime monetaire beleid ongewijzigd liet.

De Amerikaanse beurzen sloten woensdag na het rentebesluit van de Federal Reserve in de min. De Amerikaanse centrale bank hield het belangrijkste rentetarief onveranderd en wees op de recente zwakke groei van de Amerikaanse economie. De Dow-Jonesindex eindigde 0,4 procent lager op 18.035,53 punten. De S&P 500 daalde ook 0,4 procent, tot 2106,85 punten. Technologiebeurs Nasdaq zakte 0,6 procent tot 5023,64 punten.

Europa

De Europese aandelenbeurzen gingen eerder op de dag opnieuw met forse verliezen de handel uit. In Amsterdam sloot de AEX-index 2,5 procent lager op 489,26 punten. De MidKap zakte 2,5 procent tot 755,55 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt leverden 2,6 en 3,2 procent in. De FTSE-index in Londen daalde 1,2 procent.

De euro was donderdag voorbeurs 1,1089 dollar waard, tegen 1,1146 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 58,51 dollar. Een vat Brentolie werd voor 0,6 procent minder verhandeld op 65,48 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen