ECO20 okt '14 03:42Aangepast op 20 okt '14 09:41

Personeel Heineken naar huis door ebola

Auteur: ANP Nieuws

FREETOWN (ANP) - Heineken heeft het personeel van een dochteronderneming in Sierra Leone naar huis gestuurd vanwege de ebola-epidemie.

Ook zijn uitbreidingsplannen voor de Sierra Leone Brouwerij stilgezet. ,,Het ebolavirus heeft ernstige gevolgen voor de verkoop, productie en mankracht van ons bedrijf", liet de bierbrouwer maandag weten.

Volgens Heineken is de verkoop met 70 procent gedaald. Waar het bedrijf eerst nog van plan was 12 miljoen dollar (ruim 9 miljoen euro) te investeren in nieuwe machines, is nu besloten dat uit te stellen. De meeste medewerkers zijn met verlof gestuurd, omdat er simpelweg geen werk is. Vanwege de ebola-uitbraak zijn nachtclubs en andere uitgaansgelegenheden al maanden gesloten.

Of er ook Nederlandse werknemers naar huis zijn gestuurd, is nog onbekend. Bij Heineken was maandagochtend niemand bereikbaar voor commentaar. Afrika en het Midden-Oosten waren in de eerste helft van het jaar verantwoordelijk voor circa 14 procent van de totaalomzet van het concern. Dat was een jaar eerder nog 13 procent.

British Airways

Heineken, dat 83 procent van de Sierra Leone Brouwerij in handen heeft, is niet het enige bedrijf dat de bedrijfsvoering staakt in landen als Sierra Leone, Guinee en Liberia waar ebola het hardst heeft toegeslagen. Zo heeft British Airways de vluchten naar West-Afrika opgeschort en hebben agrarische bedrijven de productie stilgezet. De overheden van de landen verwachten dat de economie door de epidemie met de helft minder groeit.

Inmiddels zijn bijna 4500 mensen in West-Afrika overleden aan ebola.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen