ECO20 jul '15 10:09

Uitgaven consumenten nemen verder toe

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De uitgaven van consumenten in Nederland zijn in mei verder gegroeid.

ANP
ANP

Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

De consumentenbestedingen lagen in mei 1,1 procent hoger dan een jaar eerder. Vooral de uitgaven aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten namen toe.

De uitgaven stijgen sinds oktober vorig jaar. De toename in mei was echter beperkter dan in de voorgaande maanden. In april gingen de consumentenbestedingen met 1,6 procent omhoog, in de drie maanden daarvoor werden plussen van ruim 2 procent geboekt.

Consumenten gaven in mei 2,4 procent meer uit aan voedings- en genotmiddelen. Aan duurzame goederen besteedden ze 0,7 procent meer. Daarnaast werd er meer gas verbruikt. Die stijging was echter veel kleiner dan in de eerste vier maanden van 2015.

Vertrouwen

Het vertrouwen onder consumenten is in juli licht gedaald, meldde het CBS verder. De index waarmee het vertrouwen wordt gemeten zakte deze maand van 4 naar 2, wat aangeeft dat er nog iets meer optimisten zijn dan pessimisten. Consumenten werden in doorsnee somberder over het economisch klimaat in Nederland. De koopbereidheid nam wel licht toe.

De omstandigheden voor de consumptie verslechterden in juli iets ten opzichte van de voorgaande maand en komen daardoor weer overeen met de situatie in mei.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen