ECO5 jan '15 09:18Aangepast op 5 jan '15 09:50

AEX werkt openingsverlies weg

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam wist maandagochtend snel het openingsverlies weg te werken.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beurzen vonden voorzichtig de weg omhoog. Beleggers wachten vooral op economische berichten die later in de week naar buiten komen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,4 procent hoger op 424,093 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 640,48 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen 0,2 tot 0,5 procent vooruit.

Grootste stijger in de AEX was bodemonderzoeker Fugro met een plus van bijna 2 procent. Bierbrouwer Heineken volgde met een winst van 1,1 procent. Olieconcern Shell stond onderaan met een verlies van 0,6 procent.

Imtech

In de MidKap sloot Imtech de rij met een min van meer dan 3 procent. De technisch dienstverlener heeft een claim ontvangen van 131 miljoen euro van de Poolse bouwer van voetbalstadions PBG. De Polen beschuldigen Imtech van wanprestatie bij de bouw van het Nationale Stadion in Warschau.

Medisch toeleverancier Fagron, het voormalige Arseus, ging aan kop in het middensegment met een winst van ruim 4 procent.

Club Med

Club Med zakte in Parijs meer dan 2 procent. De Franse uitbater van vakantieparken zal naar verwachting het bod accepteren van het consortium onder leiding van de Chinese miljardair Guo Guangchang, nadat de Italiaanse zakenman Andrea Bonomi afgelopen vrijdag zijn bod weigerde te verhogen.

De daling van de waarde van de euro ten opzichte van de dollar zette maandag door. In de vroege ochtendhandel zakte de Europese munt daarbij tot het laagste niveau sinds maart 2006. De euro daalde tot een dieptepunt van 1,1864 dollar, om vervolgens weer op te lopen naar 1,1970 dollar. Bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag was de 1,2015 dollar waard.

Ook de olieprijzen gingen verder omlaag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,7 procent minder op 51,80 dollar. Brentolie werd 1,8 procent goedkoper op 55,42 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen