ECO20 apr '15 11:41

Herstel op Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen wisten maandagmiddag te herstellen na de verliezen van vorige week.

ANP
ANP

Beleggers verwerkten de nieuwe stimuleringsmaatregelen van de Chinese centrale bank en maakten zich op voor de eerste echt drukke week van het cijferseizoen.

,,Het is een mooie beursdag. In China mogen de banken meer uitlenen om de economie aan te jagen en in Europa worden de Griekse zorgen weer aan de kant geschoven. Verder blijft de belangstelling voor Europese aandelen groot en is de onderliggende teneur op de markten nog altijd goed", aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 1,1 procent hoger op 500,26 punten. De MidKap klom ook 1,1 procent, tot 776,74 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,7 procent.

Aalberts Industries

Industrieel toeleverancier Aalberts Industries ging aan kop in de AEX met een winst van bijna 2 procent na een positief kwartaalbericht. Tankopslagbedrijf Vopak, verzekeraar Aegon en kabelbedrijf Altice waren de enige dalers onder de Amsterdamse hoofdfondsen met minnen tussen 0,3 en 0,8 procent.

KPN kreeg er 1,6 procent bij. Het telecomconcern verkoopt zijn Belgische dochteronderneming Base aan branchegenoot Telenet (plus 5,1 procent) voor ruim 1,3 miljard euro. Met de verkoop van Base heeft KPN al zijn buitenlandse activiteiten afgestoten.

Mobistar

In Brussel ging telecombedrijf Mobistar bijna 15 procent onderuit. Telenet hoeft door de overname van Base geen gebruik meer te maken van het netwerk van zijn concurrent Mobistar.

In de MidKap klom bodemonderzoeker Fugro ruim 1 procent. Grootaandeelhouder Boskalis (plus 1,7 procent) wil dat de rechter opnieuw kijkt naar een omstreden beschermingsconstructie van Fugro. Volgens Rabobank onderstreept deze stap van Boskalis zijn intentie om Fugro in te lijven.

Deutsche Bank

In Frankfurt won Deutsche Bank 1,6 procent. De grootste bank van Duitsland overweegt volgens zakenkrant The Wall Street Journal onder meer zijn consumentenbank Postbank af te stoten.

De euro was 1,0751 dollar waard, tegen 1,0785 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent meer op 56 dollar. Brentolie steeg 0,1 procent in prijs en werd verhandeld op 63,59 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen