ECO2 nov '15 11:55Aangepast op 2 nov '15 16:43

Europees industriecijfer stuwt beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen stonden maandag op de eerste dag van de nieuwe beursmaand overwegend in de plus.

Een sterker dan verwachte groei van de industriële activiteit in de eurolanden bood enige steun aan de handel. Eerder op de dag werden de beurskoersen nog gedrukt door een aanhoudende krimp van de Chinese industrie.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de middaghandel 0,6 procent hoger op 465,18 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 700,88 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen tot 1 procent. Londen stond licht lager.

De beurs in Turkije klom 5,4 procent na de uitkomst van de parlementsverkiezingen in het land. De AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan haalde zondag de absolute meerderheid bij de verkiezingen.

MidKap

In de MidKap behoorde PostNL tot de grootste dalers met een min van 2,9 procent, na een tegenvallend kwartaalbericht. De aanhoudende krimp van de postmarkt en stijgende loonkosten van pakketbezorgers drukten de resultaten van het postbedrijf.

Koploper in de AEX was verzekeraar Delta Lloyd met een winst van 5,6 procent. Brouwer Heineken was de grootste verliezer met een min van 0,7 procent.

Ryanair

In Dublin won Ryanair 2,8 procent, na een verdere verscherping van de winstverwachting. De prijsvechter heeft naar eigen zeggen een ijzersterke zomer achter de rug. Topman Michael O'Leary waarschuwde wel voor een mogelijke prijsoorlog in 2016. Concurrent easyJet verloor 1,9 procent in Londen.

Commerzbank werd in Frankfurt 7,7 procent meer waard. De tweede bank van Duitsland boekte meer winst en keert voor het eerst sinds 2007 weer dividend uit.

Euro

In Athene zaten de Griekse banken flink in de lift na een stresstest van de Europese Centrale Bank (ECB). Zo gingen Alpha Bank en Eurobank tot 29 procent omhoog, Piraeus Bank en National Bank of Greece klommen respectievelijk 18,3 en 7,7 procent. De beurs in Athene ging ruim 3 procent vooruit.

De euro stond op 1,1038 dollar, tegen 1,1024 dollar bij het Europese slot op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 46,49 dollar. Brent werd 0,5 procent goedkoper en kostte 49,32 dollar.

Gerelateerde artikelen