ECO12 mrt '15 09:17Aangepast op 12 mrt '15 09:47

Boskalis koploper in AEX

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs is donderdagochtend licht hoger geopend.

ANP
ANP

De andere Europese effectenmarkten lieten een gemengd beeld zien. Beleggers namen wat gas terug na de mooie koerswinsten van een dag eerder. Op Beursplein 5 werden de jaarcijfers van Boskalis goed ontvangen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,2 procent hoger op 493,05 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 751,12 punten. De beurs in Londen won 0,7 procent, Frankfurt en Parijs stonden vrijwel onveranderd.

Boskalis was koploper in de AEX met een plus van bijna 3 procent. De baggeraar en maritiem dienstverlener boekte afgelopen jaar ruim een derde meer winst dan in 2013. Over de plannen met het belang in Fugro (plus 2,1 procent) liet topman Peter Berdowski weten ,,absoluut niet bezig te zijn met voorbereidingen van een bod" op de bodemonderzoeker.

Imtech

In de MidKap stond Imtech onderaan met een verlies van bijna 1 procent. De Telegraaf meldde dat voormalig topman René van der Bruggen van de technisch dienstverlener het Duitse onderdeel dwong met valse facturen tientallen miljoenen af te staan om tekorten in Nederland te verhullen.

Bij de kleinere bedrijven klom AMG 6,1 procent. De producent van specialistische metalen wist vorig jaar weer winst te boeken na een verlies een jaar eerder. De jaarresultaten van RoodMicrotec (min 7,1 procent) vielen in minder goede aarde. De toeleverancier aan de chipindustrie kondigde tevens aan circa 15 procent van het personeelsbestand te schrappen.

ITV

In Londen won ITV ruim 2 procent. De Britse commerciële televisiezender koopt Talpa Media van John de Mol. ITV betaalt in eerste instantie 500 miljoen euro voor Talpa. Dat bedrag kan, afhankelijk van de prestaties en de betrokkenheid van De Mol bij het bedrijf, oplopen tot in totaal 1,1 miljard euro.

De euro stond op 1,0619 dollar, tegen 1,0574 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De eenheidsmunt zakte eerder op de ochtend voor het eerst sinds januari 2003 even onder 1,05 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent duurder op 48,62 dollar. De prijs van Brentolie steeg 1 procent tot 58,14 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen