ECO6 jan '15 19:44

Beurzen VS weer op flink verlies

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenmarkten gingen dinsdag voor de tweede dag op rij flink onderuit.

EPA
EPA

Naast de opnieuw sterk dalende olieprijzen speelden tegenvallende cijfers over de economie in de Verenigde Staten de beurshandel parten.

De Dow-Jonesindex met daarin de dertig belangrijkste Amerikaanse beursfondsen stond tijdens de middaghandel 1,3 procent lager op 17.272 punten. De bredere S&P 500 verloor eveneens 1,3 procent en kwam uit op 1994 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq zakte 1,7 procent tot 4572 punten.

Kort na opening van de beurzen werden cijfers bekendgemaakt waaruit bleek dat de groei in de Amerikaanse dienstensector in december verder is teruggezakt dan economen hadden voorspeld. Ook werd bekend dat de orders voor fabrieken in de VS in november sterker zijn gedaald dan verwacht.

JPMorgan Chase

De sterkste daler onder de hoofdfondsen was JPMorgan Chase, met een koersval van 3,4 procent. Creditcardmaatschappij American Express, technologieconcern IBM en industriegigant General Electric verloren tussen de 2,5 en 2,8 procent.

Beleggers zochten hun heil bij defensievere fondsen. Farmaceut Merck was de sterkste stijger in de Dow met een winst van 1,1 procent. Detailhandelsconcern Wal-Mart kreeg er eveneens 1,1 procent bij.

Verizon

Verizon (plus 0,8 procent) werd dinsdag door Bloomberg in verband gebracht met een mogelijke overname van of samenwerking met internetaanbieder AOL. Het persbureau beriep zich op welingelichte bronnen. AOL werd ruim 4 procent meer waard.

Farmaceut Salix Pharmaceuticals, de samenwerkingspartner van het Nederlandse biotechnologiebedrijf Pharming, won 1,2 procent. Het bedrijf maakte bekend dat bestuursvoorzitter Carolyn Logan deze maand aftreedt na kritiek op het management.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen