ECO4 nov '15 21:46Aangepast op 4 nov '15 22:20

Yellen brengt rentespook terug op Wall Street

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenmarkten leden woensdag lichte verliezen, nadat centralebankpresident Janet Yellen had gezegd dat een renteverhoging in december een zeer reële mogelijkheid blijft.

EPA
EPA

Sterker dan verwachte economische data leken haar woorden te onderstrepen.

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent in de min op 17.867,58 punten. De bredere S&P 500 zakte 0,4 procent tot 2102,31 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq moest 0,1 procent terug tot 5142,48 punten.

De voorzitter van de Federal Reserve zei dat een renteverhoging nadrukkelijk op tafel ligt als het Fed-bestuur volgende maand voor het laatst dit jaar vergadert. Een en ander zal afhangen van hoe de economie en banenmarkt zich verder ontwikkelen. Voor nu lijken de seinen op groen te staan, liet Yellen doorschemeren.

Werkgelegenheid

De werkgelegenheid blijft vooralsnog toenemen, bleek woensdag uit cijfers van salarisstrookverwerker ADP. De banengroei in de publieke sector was vorige maand wat sterker dan economen hadden voorzien. Ook cijfers over de ontwikkelingen in de dienstensector in oktober schetsten een rooskleurig beeld.

Behalve economische data en de woorden van Yellen verwerkten beleggers de kwartaalresultaten van een reeks bedrijven. De fabrikant van elektrische auto's Tesla zag zijn cijfers beloond worden met een koerssprong van ruim 11 procent.

De resultaten van Groupon daarentegen vielen zwaar tegen. De beurswaarde van de aanbieder van digitale kortingscoupons kelderde 26 procent. De cijfers van de mediaconcerns Time Warner en 21st Century Fox konden beleggers evenmin bekoren, zij verloren respectievelijk 6,6 en 5,2 procent.

Euro

Bij de hoofdfondsen waren farmacieconcern Merck en creditcardmaatschappij Visa de sterkste stijgers met winsten van 0,8 en 0,6 procent. Onderaan de Dow stond zorgconcern UnitedHealth met een verlies van 2,6 procent.

De euro was net als bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag 1,0860 dollar waard. Amerikaanse olie werd 2,9 procent goedkoper en bracht per vat van 159 liter 46,51 dollar op. De prijs van Brentolie zakte 3,6 procent tot 48,74 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen