ECO10 mrt '15 07:58Aangepast op 10 mrt '15 08:35

'Voorzichtig begin voor AEX'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam begint dinsdag waarschijnlijk vlak tot licht hoger.

ANP
ANP

Ook de andere Europese effectenmarkten zullen mogelijk iets hoger openen in navolging van de hogere slotstanden op Wall Street.

,,De Europese openingsindicatoren staan momenteel iets lager, maar het zal mij niet verbazen als we uiteindelijk toch iets hoger gaan openen. Wall Street toonde maandag herstel en de sterkere Amerikaanse dollar is goed voor veel Nederlandse bedrijven die actief zijn in de VS. In China was de inflatie een stuk hoger dan verwacht, maar de cijfers in februari zijn vertekend door het Chinese Nieuwjaar'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Op Beursplein 5 verwerken beleggers onder meer de jaarcijfers van Van Lanschot. Het financiële concern uit Den Bosch zag de winst vorig jaar flink toenemen. Topman Karl Guha sprak van solide resultaten in een uitdagend economisch klimaat. Van Lanschot ligt naar eigen zeggen goed op koers om de langetermijndoelstellingen te behalen.

TKH

Ook detacheerder DPA en technologiebedrijf TKH kwamen met cijfers. DPA profiteerde vorig jaar van overnames en het voorzichtige herstel van de arbeidsmarkt. Het bedrijf verwacht dat de vraag naar flexibel inzetbaar personeel dit jaar verder toeneemt.

TKH wist zijn resultaten in 2014 flink te verbeteren, vooral geholpen door een forse omzetstijging bij het onderdeel Industrial Solutions. Het bedrijf schroefde tevens zijn doelstelling voor het rendement voor de middellange termijn op.

Verre Oosten

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen dinsdag overwegend verliezen zien. De Nikkei in Tokio eindigde 0,7 procent in de min. Het vooruitzicht van een mogelijk spoedige renteverhoging in de Verenigde Staten bleef zorgen voor terughoudendheid onder beleggers.

De aandelenbeurzen in New York toonden maandag herstel na de verliezen op vrijdag. Veel aandacht ging uit naar het persevenement van Apple. De Dow-Jonesindex, waar Apple vanaf 18 maart ook onderdeel van uit maakt, sloot 0,8 procent hoger op 17.995,72 punten. De brede S&P 500 steeg 0,4 procent tot 2079,43 punten en technologiegraadmeter Nasdaq won 0,3 procent tot 4942,44 punten.

Europa

De Europese aandelenbeurzen eindigden maandag na een nieuwsluwe handelssessie overwegend in de min. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,3 procent lager op 488,21 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 741,79 punten. De beurzen in Londen en Parijs leverden tot 0,6 procent in. De DAX in Frankfurt steeg 0,3 procent.

De euro stond dinsdag voor aanvang van de aandelenhandel op 1,0800 dollar, tegen 1,0851 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 49,96 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 58,27 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen