ECO26 apr '15 17:19

Beurzen in het teken van Fed en cijferstroom

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenhandel in Amsterdam krijgt deze verkorte handelsweek opnieuw een stroom aan bedrijfscijfers te verwerken.

ANP
ANP

Daarnaast staan de beurzen wereldwijd in het teken van de bijeenkomst van de Federal Reserve (Fed). Mogelijk geven de Amerikaanse centrale bankiers woensdag weer iets meer duidelijkheid over het moment waarop de rente in de VS wordt verhoogd.

De Amsterdamse beurs is deze week maar vier dagen in bedrijf. Maandag, op Koningsdag, wordt gewoon gehandeld. Vrijdag blijven de deuren aan Beursplein 5 echter gesloten, vanwege de Dag van de Arbeid. Mede daardoor barst de agenda van de bedrijfscijfers donderdag uit zijn voegen; veel bedrijven die normaal gesproken op vrijdag rapporteren hebben hun publicatie een dag naar voren gehaald.

Donderdag staan de AEX-bedrijven Shell, KPN, Randstad en Gemalto op het programma. Verder komen onder meer Air France-KLM, USG People, Brunel, BinckBank en Ordina die dag met hun resultaten.

DSM

Woensdag is het de beurt aan chemiebedrijf DSM en bodemonderzoeker Fugro. Het cijferbal aan het Damrak wordt maandag geopend door de uitbater van skihallen SnowWorld, waarna het grotere werk dinsdag begint met Philips en TNT.

In de VS zijn deze week toonaangevende bedrijven als Apple, Pfizer, Ford, UPS en Twitter de blikvangers. In Europa gaat de aandacht onder meer uit naar de Duitse grootmachten Volkswagen, BASF en Bayer en de banken Santander, BNP Paribas en Barclays.

Oliesector

Daarnaast ontstaat een scherp beeld van de ontwikkelingen in de oliesector, met de resultaten van de complete 'Big Five'. Naast Shell geven namelijk ook BP, Total, ExxonMobil en Chevron openheid van zaken.

Naast het cijfergeweld wordt het beeld op de beurzen bepaald door de Fed. Het stelsel van Amerikaanse centrale banken houdt de rente daarbij naar verwachting nog ongewijzigd, maar laat mogelijk meer los over het tijdstip van de aankomende eerste renteverhoging in jaren. Eerder op woensdag wordt de eerste raming van de groei van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal gepresenteerd.

Op economisch vlak wordt in Europa vooral gelet op de eerste schatting van de inflatie in de eurolanden in april, die donderdag wordt gemeld. In Europa en de VS wordt verder de meest recente stand van het consumentenvertrouwen gemeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen